Premierul Dacian Ciolos va efectua, in perioada 7 - 9 martie, o vizita oficiala la Bruxelles si la Haga, anunta Guvernul Romaniei, intr-un comunicat. Luni, in prima zi a vizitei, primul ministru va participa la un dejun de lucru al sefilor de stat sau de guvern din tarile Uniunii Europene cu reprezentanti ai Turciei, precum si la reuniunea informala a membrilor Consiliului European.

Dacian CiolosFoto: HotNews / Dan Popescu

Potrivit comunicatului Executivului, discutiile liderilor Uniunii Europene cu Turcia vor avea la baza evaluarea Comisiei Europene publicata inaintea summit-ului cu privire la stadiul implementarii Planului de Actiune cu Turcia, precum si rezultatul discutiilor preliminare cu Turcia la cel mai inalt nivel al Uniunii Europene. Obiectivul summit-ului este identificarea progreselor in implementarea Planului de actiune si ameliorarea substantiala a situatiei din teren, in special din perspectiva reducerii fluxurilor migratorii si a combaterii migratiei ilegale.

Reuniunea informala a Consiliului European vizeaza realizarea unui schimb de opinii asupra rezultatului discutiilor cu Turcia, precum si asupra evolutiilor cu privire la celelalte aspecte ale gestionarii migratiei (evaluarea implementarii concluziilor Comisiei Europene din februarie a.c.).

Marti, 8 martie, premierul Dacian Ciolos va avea o intrevedere cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, prilej cu care vor fi trecute in revista evolutiile interne ale Uniunii Europene, cu accent pe situatia economica, locuri de munca, criza refugiatilor, spatiul Schengen, relatia Uniunea Europeana - Marea Britanie, Uniunea Energetica. Vor avea loc discutii si pe dosarele externe ale Uniunii Europene, precum vecinatatea estica, Republica Moldova si Siria. Programul prim-ministrului roman va continua cu o intalnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prilej cu care vor fi dezbatute aspecte de securitate regionala, prezenta NATO in Estul Europei, regiunea Marii Negre, relatia strategica UE-NATO. In seara zilei de 8 martie, premierul Dacian Ciolos va avea o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Belgia.

Pe 9 martie, premierul roman se va deplasa la Haga, unde va avea un dejun de lucru cu omologul olandez, Mark Rutte, precum si o intalnire cu presedintii celor doua camere legislative ale Parlamentului olandez si cu membrii Comisiilor pentru afaceri europene. Obiectivul vizitei la Haga este consolidarea relatiilor bilaterale, cu accent pe dialogul economic si comercial si pe diversificarea cadrului de cooperare dintre cele doua state.

La finalul aceleiasi zile, premierul Dacian Ciolos va avea o intalnire cu reprezentantii comunitatii de romani din Olanda.