Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii atrage atentia ca finantarea de baza trebuie acordata si scolilor private autorizate, nu doar celor acreditate, atat timp cat ambele categorii reprezinta institutii de invatamant aflate in legalitate. Guvernul a hotarat miercuri sa acorde finantare de baza si scolilor particulare si confesionale, asa cum prevede legea inca din 2011; aceasta lege stipuleaza, insa, ca de aceasta finantare trebuie sa beneficieze numai institutiile acreditate, nu si cele autorizate.

Csaba AsztalosFoto: Hotnews

Legea Educatiei prevede inca din 2011 ca si scolile particulare si confesionale acreditate trebuie sa beneficieze de finantare de baza de la stat, nu doar scolile de stat. Pana acum, toate guvernele au amanat aplicarea acestei prevederi. Miercuri, 2 martie, guvernul Ciolos a hotarat ca incepand cu anul 2016 statul sa asigure aceasta finantare.

Contactat de HotNews.ro, Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat ca saluta decizia guvernului de a acorda finantarea de baza elevilor care frecventeaza scolile particulare sau confesionale.

"Este o decizie care vine in intampinarea asigurarii principiului nediscriminarii. Dar avand in vedere interpretarile din legea educatiei, apreciez ca aceasta finantare de baza se cuvine si scolilor confesionale si particulare autorizate, nu doar celor acreditate. Si acestea sunt scoli care functioneaza in mod legal, deci elevii frecventeaza o unitate de invatamant care se afla in legalitate. O scoala autorizata este in drum spre acreditare, un proces care dureaza mai mult. Scolile autorizate nu se afla in stare de ilegalitate, deci li se cuvine si lor aceasta finantare", a declarat pentru HotNews.ro Asztalos.

Potrivit presedintelui CNCD, "este o eroare in legea educatiei, care are nevoie de ordonanta de urgenta pentru a fi corectata".

Legea educatiei prevede la articolul 101 ca "statul asigura finantarea de baza pentru toti prescolarii si pentru toti elevii din invatamantul primar, gimnazial, profesional si liceal de stat, particular sau confesional acreditat, pentru elevii din invatamantul postliceal de stat, precum si, dupa caz, pentru beneficiarii cursurilor de pregatire pentru examenul national de bacalaureat".

Citeste si: