Fostul primar al Jiboului, demis prin ordin al Prefectului in 2015 ca urmare a unei condamnari penale, este trimis in judecata de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj fiind acuzat de mai multe fapte de abuz in serviciu, conflict de interese si purtare abuziva, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, in calitatea de primar al Jiboului, Eugen Balanean a dispus plata unor lucrari de intabulare pentru un teren de 28 de hectare, aflat in proprietate privata, teren pe care ulterior l-a achizitionat.

Ulterior, folosindu-se de autoritatea sa ca presedinte al comisiei de fond funciar a schimbat amplasamentul terenului intr-o alta zona decat cea reala, insusindu-si astfel terenuri pentru care detineau titluri de proprietate mai multi cetateni din localitatea Cuceu, carora le-a provocat un prejudiciu total in suma de peste 350 000 de lei.

In plus, procurorii sustin ca, pentru respectivul teren, fostul primar a solicitat si obtinut, in mod ilegal, o subventie pentru agricultura de circa 630 000 lei.

Eugen Balanean este trimis in judecata si pentru conflict de interese, dupa ce a inregistrat ca bun de utilitate publica un drum de 450 de metri, pe care il amenajase cu resurse proprii, pentru a asigura accesul la cariera de exploatare a nisipului deschisa de o firma la care era actionar pe terenul mentionat.

Fostul primar este acuzat si de purtare abuziva, dupa ce la o sedinta de consiliu local din 2014 a intrebuintat expresii jignitoare si amenintari la adresa unui consilier.

Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare, Judecatoriei Jibou.

"Precizam ca punerea in miscare a actiunii penale si sesizarea instantei este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate in nicio situatie sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie", se mai arata in comunicatul mentionat.

Eugen Balanean a fost deja condamnat la un an de inchisoare cu suspendare conditionata a executarii pedepsei, dupa ce procurorii au constatat ca Primaria Jibou a semnat contracte de furnizare a cornurilor pentru elevi cu o brutarie din oras la care fiul sau era actionar. Condamnarea i-a adus si revocarea mandatului de primar, in mai 2015, prin ordin al prefectului.