Guvern: Scolile particulare vor primi finantare de baza alocata de la bugetul de stat 

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 2 martie 2016, 20:12 Actualitate | Esenţial


Unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional acreditat vor primi finantare de baza alocata de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar celei acordate pentru invatamantul preuniversitar de stat, a hotarat miercuri Guvernul. Finantarea de baza in limitele costului standard per elev/prescolar va fi asigurata de la bugetul de stat, din sumele defalcare din TVA prin bugetele locale, si pentru toti prescolarii si elevii din invatamantul general obligatoriu particular si confesional acreditat, precum si pentru cei din invatamantul profesional si liceal acreditat, particular si confesional.

Potrivit Guvernului, costurile standard per elev/prescolar alocate invatamantului preuniversitar particular si confesional acreditat sunt similare celor aprobate pentru invatamantul preuniversitar de stat. Costul standard per elev/prescolar se determina pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare/domeniu, in functie de marimea si tipul unitatilor de invatamant, mediul urban/rural si coeficientii de temperatura din zone geografice.

Ce se aloca in baza costului standard per elev/prescolar
 • Finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si a contributiilor aferente acestora pentru unitatile de invatamant. Nu sunt incluse in aceasta categorie cheltuielile pentru alocatii pentru transportul la si de la locul de munca, precum si cheltuielile salariale in natura. De exemplu, costul standard per elev din invatamantul gimnazial din mediul urban va fi in 2016 de 3.043 lei/an, iar cel din mediul rural va fi de 3.499 lei/an. Pentru invatamantul liceal teoretic, costul standard din mediul rural va fi egal cu cel din mediul urban, respectiv de 3.043 lei/an. Unitatilor de invatamant care au clase cu elevi ce studiaza in limba materna a minoritatilor li se aloca suplimentar fonduri, in functie de coeficientii care au fost stabiliti avand in vedere nivelul/filiera/profilul, mediul urban/rural.
 • Finantarea cheltuielilor cu pregatirea profesionala, a cheltuielilor cu evaluarea periodica a elevilor, precum si a celor pentru bunuri si servicii. Cheltuielile cu pregatirea profesionala includ si cheltuielile legate de formarea continua si evaluarea personalului din unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional acreditat. Concret, costul standard per elev din invatamantul gimnazial din mediul urban (considerat coeficientul 1) in 2016 este stabilit la 321 lei/an. Acest tip de costuri este determinat prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere la valoarea coeficientului 1, de baza (costul standard per elev din invatamantul gimnazial din mediul urban in 2016, care este stabilit la 321 lei/an). Coeficientii de diferentiere sunt stabiliti in functie de tipul unitatii de invatamant (gradinita, scoala gimnaziala, liceu teoretic, scoala profesionala, colegiu), numarul de elevi inscrisi,zone de temperatura (sunt sase zone de temperatura identificate), precum si mediul urban/rural. De exemplu, pentru un liceu din zona 1 (judetele Calarasi, Constanta, Dolj, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman) cu pana la 300 de elevi inscrisi, coeficientul aplicat va fi 1,1386, in timp ce pentru aceeasi categorie de unitate de invatamant situata in zona 6 (judetele Bistrita-Nasaud, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramures, Suceava) coeficientul aplicat va fi 1,2752.
Unitatile de invatamant vor transmite pana la 20 noiembrie a fiecarui an calendaristic unitatilor administrativ-teritoriale in raza carora isi au sediul si inspectoratelor scolare numarul de elevi/prescolar pe nivel de invatamant, filiera, profil, specializare/domeniu. Datele vor fi transmite administratiilor judetene a Finantelor Publice, respective a municipiului Bucuresti, in vederea repartizarii sumelor defalcate din TVA.

Unitatile de invatamant particular si confessional acreditat care beneficiaza de finantare de baza au obligatia sa faca publice informatii cu privire la sumele primite, numarul de elevi/prescolari si forma de studiu pentru invatamantul acreditat, modul de utilizare a sumelor defalcate din TVA primite de la bugetul local.

Incepand cu anul 2016 statul asigura finantarea de baza unitatilor de invatamant preuniversitar obligatoriu particular si confesional acreditat, de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, prin bugetele locale, potrivit prevederilor Legii educatiei nationale si legislatiei privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12677 vizualizari

 • -2 (14 voturi)    
  hehe (Miercuri, 2 martie 2016, 20:19)

  Mazeta [utilizator]

  Era prea mare bugetul de stat pt învățământ, așa că Guvernul a hotărât să-l împartă cu milogii privați.
  • 0 (12 voturi)    
   Bai mazeto (Miercuri, 2 martie 2016, 22:03)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   "Milogii privati" au platit din buzunar educatia copiilor fara sa ceara de la stat. Si chiar muncesc pt banii aia.
   Copii din scolile private iti vor plati tie pensia. Ca postac nu cred ca o sa ai pensie :)
   • +3 (5 voturi)    
    .... (Miercuri, 2 martie 2016, 22:45)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

    Asta daca nu pleaca sa faca liceul in Elvetia si facultatea in US, nu? Si nu se mai intorc. Asta in conditiile in care copii mai putin norocosi fac km intregi pana la scoala pentru ca ale lor s-au desfiintat din lipsa de fonduri. Cine-imparte, parte-si face. Macar vor scadea taxele daca tot primesc aceasta finantare? Vor creste salariile? Ma indoiesc.
    • +2 (2 voturi)    
     ??? (Joi, 3 martie 2016, 18:03)

     Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

     Dar un copil care face scoala la stat si apoi pleaca in strainatate nu este in aceeasi situatie?

     Si parintii celor care aleg scoala particulara platesc taxe si impozite (chiar de valoare mai mare!). Deci esti penalizat de doua ori de catre stat. Odata pentru ca castigi mai mult si odata pentru ca alegi o scoala particulara.

     Dar daca un parinte alege o scoala de stat, nu va primi finantare?
   • 0 (6 voturi)    
    Mazeta se va retrage in Siberia (Miercuri, 2 martie 2016, 23:58)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

    Nu se gandeste el la pensie, doar la postat to stay alive. hahahaha.
 • +4 (6 voturi)    
  in sfarsit (Miercuri, 2 martie 2016, 20:58)

  sucaa [utilizator]

  mult s-a mai lasat asteptata aceasta hotarare.
  sa vedem acum daca scolile particulare micoreaza taxele sau ii vor vira la profit? :)
  • +2 (8 voturi)    
   Red trolls in action. (Miercuri, 2 martie 2016, 21:51)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   La fel se poate spune si la scolile de stat, daca banii suplimentari care ni se cer ( inclusiv pt hartie igienica ) sunt trecuti la "profit" aka in buzinarele profesorilor corupti.

   Statul ne ia banii oricum printre altele "pentru educatie". E normal ca daca nu imi dau copiii la scolile de stat, statul sa imi dea banii inapoi, ma rog nu mie, ci catre scolile care imi educa copilul.

   O masura extrem de normala la fel ca si profitul pe care il fac scolile private.
 • +2 (8 voturi)    
  Aflarea in treaba la romani (Miercuri, 2 martie 2016, 22:42)

  Radu I [utilizator]

  Invatamantul romanesc sufera din cauza subfinantarii: salarii mici cadrelor didactice, dotari precare,scoli insalubre,prost incalzite pe timp friguros si multe altele. Si acum se vine cu marea gaselnita, finantarea invatamantului privat.Cui ajuta aceasta masura ? La ce ajuta finantarea sumedeniilor de scoli confesionale care produc trantori si consumatori ai bugetului statului ? De ce nu se finanteaza scoli profesionale gratuite, la care sa acceada si copii de oameni mai sarmani si care la absolvire pot contribui la bugetul statului,la bugetul sanatatii si pensii. Invatamantul privat sa fie finantat de cei care isi asuma aceasta sarcina. La obligatii intervine statul si la beneficii smecherii care organizeaza invatamantul privat.Cine dintre romani isi permite invatamant privat, smecherii care nu se mai opresc din furat.Ce studii de eficienta a facut guvernul cand a luat aceasta masura ? A consultat contribuabilii ? In interesul cui s-a luat masura finantarii ?.Nu vedeti ce se intampla cu invatamantul universtar privat, care a devenit fabrica de diplome ?
  • 0 (0 voturi)    
   pe mine ma ajuta (Marţi, 8 martie 2016, 17:56)

   mariusxmarius [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   Invatamantul de stat sufera si de incompeneta si mediocritate.
   Daca contribui la stat cu impozite si am copii vreau sa stabilesc EU cui ii revin bani pentru educatia copiilor mei.
   Acum daca aleg o scoala privata (din muuuuulte motive) nu vad nici un ban din cei care ar trebui sa-mi revina pentru fiecare copil.
   Acelasi lucru ar trebui sa fie si la gradinite!
   SA FIE CONCURENTA !!!
   Scolilor si gradinitelor de stat li se cam rupe de copii, le pasa doar de cadre, ia sa vezi cum o sa-i usture cand cineva-si retrage copilul pentru ca e nemultumit de invatatoare.
 • 0 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 2 martie 2016, 23:06)

  andipetre [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 martie 2016, 9:01)

   [anonim] i-a raspuns lui andipetre

  • +2 (2 voturi)    
   Finantam educatia copiilor, nu scolile (Joi, 3 martie 2016, 11:07)

   mbm [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   ... fie ca sunt private, fie de stat!

   Tot asa cum nu finatam clinicile private sau spitalele de stat, ci serviile medicale prestate de acestea unor contribuabili.
  • -1 (1 vot)    
   Pardon, guvern neoliberal! (Luni, 7 martie 2016, 18:55)

   donjoe [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Te scuzăm, știm că voiai să zici "guvern neoliberal" și să nu pari bâtă în materie de doctrine economice. Transferurile dinspre public spre privat și mai ales dinspre săraci spre deja-bogați sunt tipice capitalismului/liberalismului, chiar și atunci când sunt operate de stat. Implicarea statului nu face o măsură să fie automat socialistă - dacă Macovei ar ajunge mâine premieră și ar decide că tot bugetul Guvernului trebuie virat în contul personal al cutărui miliardar, ar fi o măsură foarte capitalistă și anti-socialistă, de concentrare a bogăției și puterii în mâini cât mai puține, chiar dacă ar fi măsură a statului.

   Mai puneți req mâna pe-un dicționar de termeni politici înainte să dați din clanță.
 • -1 (1 vot)    
  Lecții predate la casierie (Joi, 3 martie 2016, 9:42)

  stos [utilizator]

  Am observat, după mulți ani, cît de competenți sunt ab-
  solvenții învățămîntului particular, ceva de genul celor de la Universitatea Spiru Haret.
  • +1 (1 vot)    
   faceti o confuzie (Joi, 3 martie 2016, 11:04)

   mbm [utilizator] i-a raspuns lui stos

   aici e vorba de invatamantul preuniversitar privat!

   Apropo de competentele unor absolventi de scoli particulare: poate ati auzit cate ceva despre elevii de la Liceul International de Informatica....
 • -1 (1 vot)    
  Guys (Joi, 3 martie 2016, 12:31)

  tudor74 [utilizator]

  De ce nu cititi printre randuri ? Asta e doar o alta manevra BOR sa suga bani de la buget. In scurt timp, scolile confesionale or sa se inmulteasca ca bacteriile, statul o sa inchida scolile de stat (oricum o face deja) motivand ca deja finantam scoli confesionale si uite asa BOR devine singurul organism care se va ocupa de educatie gratuita in Romanistan.

  "S-a vorbit despre o eventuală proiecţie a unei şcoli confesionale, dar e vorba despre o şcoală particulară pe care fiecare şi-o înfiinţează când vrea şi cum vrea. Ei (Biserica Ortodoxă -n.r.) au dreptul să-şi facă o şcoală particulară în care să se predea toate disciplinele şi eventual componenta educativă să fie axată pe educaţia religioasă”, a spus Camelia Tabără."

  Sursa: http://www.timponline.ro/inspectorul-general-camelia-tabara-biserica-ortodoxa-are-dreptul-sa-si-faca-o-scoala-confesionala/


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by