Guvernul a aprobat miercuri, prin memorandum, inceperea negocierilor cu Malaezia cu privire la trei tratate care sa reglementeze aspecte de cooperare judiciara in materie penala: asistenta judiciara, transferul persoanelor condamnate si extradare. Avand in vedere ca, in prezent exista in Malaezia cetateni romani arestati pentru trafic de droguri, iar unul dintre acestia (n.red. Ionut Gologan) a fost condamnat la pedeapsa capitala, Romania are interes pentru dezvoltarea cooperarii judiciare in materie penala cu acest stat, informeaza Guvernul.

Intre Romania si Malaezia nu exista in prezent un cadru juridic in domeniul cooperarii internationale in materie penala, discutii preliminare pe tema incheierii unor tratate bilaterale cu Malaezia fiind demarate din anul 2012.

In 2013, Ministerul Justitiei din Romania a transmis partii malaysiene ca este interesat sa negocieze incheierea unor tratate cu Malaezia care sa reglementeze aspecte de cooperare judiciara in materie penala, indeosebi in ceea ce priveste transferul persoanelor condamnate. Ulterior, partea malaeziana a comunicat Ambasadei Romaniei adoptarea legislatiei necesare pentru negocierea acestui tratat, fiind astfel create premisele pentru demararea discutiilor asupra acestui tratat deosebit de importat pentru partea romana.