Presedintele iranian Hassan Rohani a indemnat marti la deschiderea unui nou capitol in relatiile dintre Republica islamica si Romania, prin extinderea relatiilor politice, economice si culturale, relateaza cotidianul Teheran Times, citat de Mediafax.

Lazar Comanescu si Hassan RohaniFoto: MAE

Potrivit publicatiei, Rohani a apreciat in cadrul unei intalniri cu seful diplomatiei romane Lazar Comanescu marti, la Teheran, ca este esentiala o extindere a cooperarii si interactiunii economice in special in sfera energiei.

Presedintele iranian a insistat asupra existentei unor oportunitati multiple care, in opinia sa, ar trebui folosite in vederea extinderii relatiilor iraniano-romane. El a subliniat importanta unei consolidari a relatiilor in domeniile culturii si turismului.

De asemenea, Rohani a denuntat terorismul drept o problema internationala si a indemnat la lupta impotriva acestuia.

La randul sau, Comanescu a declarat ca Romania este hotarata sa-si extinda cooperarea cu Iranul in diverse domenii, potrivit Teheran Times.

Seful diplomatiei romane a insistat asupra importantei rolului Iranului in stabilizarea situatiei in Orientul Mijlociu si in lupta impotriva terorismului.

Din delegatia romana au mai facut parte un consilier al premierului, seful Camerei Romane de Comert, oficiali de rang inalt din cadrul ministerelor Economiei si Energiei si reprezentanti ai sectorului privat.

Semnarea acordurilor nucleare cu Iranul si inceputul procesului de ridicare a sanctiunilor internationale vor avea un impact deosebit de pozitiv in relansarea relatiilor romano-iraniene, a afirmat ministrul roman de Externe, Lazar Comanescu, intr-o intalnire cu presedintele Iranului, Hassan Rouhani, care avut loc marti la Teheran.

In cadrul discutiilor au fost mentionate ca domenii de interes pentru cooperarea bilaterala industria, energia, petrochimia, petrolul si gazele, agricultura, transporturile, educatia, IT&C si cercetarea si dezvoltarea.