Romania va fi monitorizata prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si in 2016, iar anul viitor la Bruxelles se va decide daca monitorizarea va fi continuata la fel sau printr-un alt mecanism, a declarat comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova.

Vera JourovaFoto: Agerpres

"In timpul acestui an vom monitoriza in continuare situatia de aici, iar anul viitor se va lua o decizie daca se va continua sau se va alege un alt instrument pentru monitorizarea situatiei in Romania", a spus Jourova luni, intr-o conferinta de presa la Bucuresti, potrivit Mediafax.

Comisarul european a mai spus ca Romania a facut "progrese impresionante", dar ca mai sunt lucruri de facut in domeniul justitiei.

"Romania a facut progrese impresionante, dar mai sunt lucruri de facut, care sunt trecute in mare parte in raportul MCV din 2016, care a fost publicat recent. Stiu ca mai multi reprezentanti romani, inclusiv premierul, au vorbit cu Jean Claude Juncker si cu Frans Timmermans, care sunt responsabili de asta. Stiu ca primul ministru si alti reprezentanti au propus o iesire", a declarat Jourova.

La 15 februarie, premierul Dacian Ciolos a avut discutii cu presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Oficialul european a declarat ca MCV va fi ridicat in cursul mandatului acestei Comisii, in vreme ce premierul Dacian Ciolos a replicat ca spera ca Romania nu va trebui sa astepte pana in ultimul an pentru ca acest lucru sa se intample.

  • Vera Jourova: Ministrul Justitiei e convins ca cel mai bun candidat la DNA e Kovesi, trebuie "proceduri robuste"

Comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova, a mai declarat luni, la Bucuresti, ca ministrul Justitiei i-a spus despre Codruta Kovesi ca este cel mai bun candidat pentru functia de procuror-sef al DNA, dar sunt necesare "proceduri robuste" pentru viitor, transmite Mediafax.

"Am discutat cu doamna ministru (Raluca Pruna - n.r.), care a spus ca a facut acest pas fiind convinsa ca doamna Kovesi este cel mai bun candidat, deja si-a demonstrat capacitatea de a administra institutia si sa administreze unitatea anticoruptie. Mi-a explicat ca a decis sa faca propunerea presedintelui pentru ca regulile actuale permit aceasta procedura", a spus Jourova la Bucuresti.

Jourova a mentionat MCV-ul, in care este specificat ca sunt necesare "proceduri robuste" pentru numirea magistratilor cu functii inalte.

"Cred ca aceasta este decizia ministrului Justitiei si nu as vrea sa mi-o asum. Pentru mine, daca este permisa de actualele reguli, daca regulile sunt transparente si binecunoscute de public, poate fi facut asa", a mai spus comisarul european.

Ministrul Justitiei Raluca Pruna a anuntat, joi, la sedinta de bilant a DNA ca isi asuma propunerea de reinvestire a Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

"Inteleg sa iau act de performanta sustinuta a DNA si sa aplic dispozitiile legii prin propunerea de reinvestire a procurorului sef al Directie Nationale Anticoruptie", a afirmat ministrul Justitiei.