Bacteria Escherichia Coli a fost descoperita in produse lactate din judetul Arges, mai exact in branza de vaca produsa de firma "Lactate Bradet", a declarat luni, pentru Mediafax si Agerpres, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Autoritatile au dispus stoparea activitatii societatii respective.

Achim IrimescuFoto: Agerpres

UPDATE 22.20: Daniel Lupu, DSV Arges,pentru B1 TV: E Coli, descoperita in branza de la Bradet nu are nicio legatura cu moartea bebelusilor.

UPDATE 20.30: Unul dintre copiii decedati la "Marie Curie" consumase tipul de branza in care a fost depistata E.Coli

Unul dintre cei trei copii din Arges decedati la Spitalul Marie Curie a consumat branza proaspata de vaci in cazul careia ANSVSA a depistat bacteria Escherichia Coli, reiese din ancheta epidemiologica a Directiei de Sanatate Publica Arges.

"Am aflat de la omologul meu de la Directia Sanitara Veterinara ca rezultatele partiale au iesit pozitive pentru E.Coli, la branza dulce vrac. Noi avem in anchetele epidemiologice doi copii care au declarat ca au mancat acest tip de branza. Vom continua cu anchetele epidemiologice si, de asemenea, cu recoltarea de probe de la firma respectiva, din toate produsele lactate. Din ancheta epidemiologica facuta reiese ca unul dintre copiii care au murit au consumat acest tip de branza. Ii vom intreba si pe ceilalti parinti daca au consumat ei sau copiii lor acest produs", a declarat Sorina Hontaru, directorul Directiei de Sanatate Publica Arges, potrivit Mediafax.

Bacteria E. Coli O26, care a fost cauza imbolnavirii bebelusilor din Arges, a fost descoperita in produse lactate ale firmei "Lactate Bradet" din Curtea de Arges, potrivit ministrului Irimescu.

"Este vorba despre branza proaspata de vaci, 25 de kilograme. Lotul nu a mai fost gasit, intre timp s-a stopat activitatea. Este vorba de Lactate Bradet din Curtea de Arges. De asemenea, s-a mai gasit in carne de pasare recoltata din frigiderul unei familii din Bacau, era o pasare din gospodaria personala", a precizat pentru Mediafax Irimescu.

De asemenea, Autoritatea Nationala Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a transmis luni intr-un comunicat de presa ca, in 25 februarie, echipe mixte, alcatuite din inspectori DSVSA si DSP din judetele Arges si Dolj au demarat actiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV).

Potrivit rezultatelor anchetei, dintre cele 194 de esantioane analizate pana la aceasta data, a fost depistata prezenta Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o proba de pui (spate cu gat) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (apartinator) implicate in ancheta Ministerului Sanatatii. Carnea provenea de la pasari din gospodaria persoanei respective (judetul Bacau).

De asemenea, bacteria a mai fost descoperita in probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg branza proaspata de vaci, produsa de o unitate de prelucrare a laptelui din judetul Arges ("Lactate Bradet").

"In urma confirmarii prezentei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unitatii, pentru verificari. Datele rezultate in urma verificarilor arata ca lotul respectiv de branza a fost de 25 de kg, produsa in data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regasita la producator sau la comercializare. Masurile dispuse au fost urmatoarele: sistarea activitatii in sectia de branzeturi unde a fost realizata branza proaspata analizata, pana la elucidarea situatiei; efectuarea dezinfectiei in aceasta sectie a spatiilor, utilajelor, ustensilelor si suprafetelor de lucru; dezinfectia va fi urmata de recoltarea de teste de sanitatie care sa ateste eficienta igienizarii; personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, intr-un laborator de specialitate; recoltarea de probe de lapte de la cele doua ferme in momentul receptiei in fabrica, pentru examen bacteriologic si probe de apa, provenite de la intrarea si iesirea din unitate", se arata in comunicatul ANSVSA.

In acest moment, la Spitalul "Marie Curie" din Capitala mai sunt internati cinci copii cu sindrom hemolitic-uremic cauzat de E.Coli. Dintre acestia, unul se afla in stare grava la terapie intensiva, dupa ce au aparut complicatii neurologice, care sunt "departe de a fi stopate", a declarat pentru Mediafax, luni dimineata, dr. Mihaela Balgradean, sefa sectiei de Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie".