Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Covasna impreuna cu ofiteri de politie judiciara au efectuat, luni, cinci perchezitii domiciliare in Bucuresti si in localitatile Voluntari (Ilfov) si Crevedia (Dambovita), in cadrul unei actiuni de destructurare a unei grupari specializate in operatiuni ilegale cu substante cu efecte psihoactive (etnobotanice).

Potrivit unui comunicat al DIICOT, citat de Agerpres, in perioada decembrie 2014 - decembrie 2015, pe raza municipiului Bucuresti a fost constituit un grup infractional organizat in scopul comercializarii de substante cu efecte psihoactive.

Procurorii sustin ca unul dintre membrii gruparii a incheiat un contract cu o firma de curierat, care avea rolul de a prelua coletele de la societatea comerciala detinuta de catre acesta si de a le livra.

Astfel, in perioada 8 septembrie 2015 - 19 noiembrie 2015, membrii gruparii au expediat prin intermediul firmei de curierat 1.485 colete continand produse cu efecte psihoactive, suma incasata fiind de 376.175 lei.

Activitatea gruparii s-a desfasurat la nivel national, etnobotanicele fiind distribuite la nivel local de catre alte grupari.

In acelasi dosar, la data de 9 decembrie 2015, au fost efectuate 12 perchezitii domiciliare, in urma carora au fost descoperite 4.392,9 grame de substanta vegetala, in care s-au pus in evidenta compusii 5F-MDMB-PINACA si AB-CHMINACA, iar din cantitatea de 753,8 grame de substanta pura gasita la domiciliul unei inculpate urma sa fie preparata cantitatea de 15.076 grame de substanta vegetala destinata vanzarii, a precizat sursa citata.

Valoarea de piata a celor 19.076,9 grame de substanta vegetala este de 1.168.134 lei.

S-a constatat ca produsul de baza al acestor etnobotanice este un compus chimic nou, care face parte din clasa canabinoizilor sintetici, fiind raportat incepand cu anul 2014 la nivel european.

Pana la acest moment, pe teritoriul SUA au fost inregistrate patru decese si multiple internari in stare grava urmare a consumului acestui produs, iar in Anglia au fost raportate opt decese.

Substantele psihoactive erau achizitionate de catre membrii gruparii prin intermediul unor site-uri din strainatate destinate experimentelor chimice, iar unele produsele aveau specificatii clare de interdictie pentru consumul uman.

In procesul de fabricare a etnobotanicelor, membrii gruparii utilizau atat produsul de baza, cat si alcool, rezultand o solutie care se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante), iar ulterior era comercializat spre consum cu toate ca acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sanatate.

In urma consumului acestor canabinoizi sintetici, au fost inregistrate numeroase cazuri de internare in unitati spitalicesti, in special minori/adolescenti.