Decizie a conducerii Bisericii Ortodoxe: Toti preotii si administratorii de bunuri bisericesti vor semna un Juramant sau Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 29 februarie 2016, 12:34 Actualitate | Esenţial


Juramant de onestitate si fidelitate fata de Biserica
Foto: Hotnews
Preotii si intregul personal cu functii de conducere sau executie din Biserica Ortodoxa Romana, precum si persoanele nesalarizate care administreaza bunuri bisericesti vor trebui sa semneze un Juramant sau Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica. Informatia, comunicata de un cititor HotNews.ro, a fost confirmata de Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR, care a precizat ca decizia a fost luata de Sfantul Sinod al BOR (forul superior de conducere) din ianuarie. Semnatarii jura in fata lui Dumnezeu ca isi vor indeplini sarcinile cu onestitate, fidelitate si corectitudine fata de Biserica, ca nu isi vor insusi venituri sau avantaje necuvenite si ca vor pastra cu sfintenie confidentialitatea sarcinilor de serviciu.

Cateva documente care circula pe internet de saptamana trecuta arata ca Patriarhia Romana ar intentiona sa introduca un 'Juramant sau Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica', document care va fi semnat si depus de intregul personal cu functii de conducere sau executie de la Patriarhia Romana, de la Centrele eparhiale, protopopiate, parohii, manastiri, asociatii si fundatii bisericesti, precum si de persoanele nesalarizate care utilizeaza sau administreaza bunuri bisericesti (epitropii si consilierii parohiali si voluntari).

'Juramant sau Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica
In numele Sfintei Treimi,
Subsemnatul (..) slujitor/angajat/epitrop/casier/voluntar la (..) , avand atributii de (..) jur inaintea lui Dumnezeu si a Chiriarhului meu  (..) sau a delegatului Sau (..) ca, in perioada desfasurarii activitatii in responsabilitatea de  (..), voi indeplini obligatiile prevazute in Decizia de numire (contractul de munca sau contractul de voluntariat), cu cea mai deplina constiinciozitate, onestitate, fidelitate si corectitudine fata de Biserica, nu imi voi insusi nimic din bunurile Bisericii, nu imi voi insusi venituri sau avantaje necuvenite pentru propria persoana sau pentru alta persoana sau entitate, nu voi tainui si nu voi favoriza astfel de fapte de care as lua cunostinta, voi pastra cu sfintenie confidentialitatea sarcinilor de serviciu, respectand prevederile statutare si regulamentare bisericesti, hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ale organismelor eparhiale, dispozitiile autoritatii superioare bisericesti si legislatia in vigoare privind administratia bunurilor.

In caz contrar, voi suporta toate consecintele canonice, administrative si disciplinare bisericesti, pe care autoritatea bisericeasca le va dispune
", se arata in documentul intrat in posesia HotNews.ro.

HotNews.ro a discutat cu mai multi preoti care ne-au precizat ca semnarea unui astfel de Juramant este o noutate in activitatea Bisericii Ortodoxe si l-a contactat pe Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR, care ne-a precizat ca decizia introducerii acestui Jurmant a fost luata in ianuarie in cadrul lucrarilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).

 • "Juramant de onestitate si fidelitate formulat altfel a mai existat, dar nu la un nivel atat de larg. Nu este o noutate absoluta. A existat practica semnarii ocazionale a unor angajamente si juraminte de onestitate si fidelitate. Acum este ceva mai sistematic si generalizat. Decizia a fost luata in cadrul lucrarilor Sfantului Sinod din luna ianuarie din acest an.
 • Este un act sprijinit pe doua idei fundamentale: fidelitate fata de institutie si onestitate in administrarea bunurilor cu care respectiva persoana intra in contact. Este ceva absolut firesc si nu este nimic constrangator in textul acestui juramant de onestitate si fidelitate. El exprima grija Bisericii de a promova corectitudinea, transparenta, legalitatea in administrarea bunurilor institutionale.
 • Orice institutie se bazeaza pe fidelitatea celor care o compun si pe confidentialitatea lor. Nu este vorba de secrete neaparat, dar e vorba de informatii pe care orice institutie le gestioneaza in sensul acesta. Nu este o noutate pentru alte institutii. Functionarii de stat depun un astfel de juramant de onestitate. El este menit asadar sa promoveze corectitudinea, transparenta si legalitatea in administrarea bunurilor institutionale si este depus doar de catre persoanele care au un rol coordonator, de conducere in institutia Bisericii", a precizat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al BOR.

De ce a luat Biserica Ortodoxa aceasta decizie?

 • "Pentru promovarea acestor valori ale onestitatii si fidelitatii, corectitudine, legalitate. Traim intr-o societate in care aceste valori se pot simti amenintate. Niciodata nu este rau sa ne luam un angajament in a promova niste valori. Daca nu se respecta, ca in orice institutie, de vreme ce cineva poate fi suprins ca a delapidat sau a facut lucruri ilegale, primeste sanctiunile respective. Legalitatea este de dorit in orice institutie", a mai precizat Vasile Banescu.

HotNews.ro a solicitat oficialului BOR sa faca public acest document, insa raspunsul primit a fost ca actul de fidelitate si de onestitate fata de Biserica este un document de uz intern.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19268 vizualizari

 • +17 (31 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 29 februarie 2016, 12:44)

  Hipius [anonim]

  • +4 (6 voturi)    
   pupatorilor de moaste sfinte (Luni, 29 februarie 2016, 16:06)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui Hipius

   Vine inchizitia peste voi, dar o meritati din plin recunosc
  • +4 (8 voturi)    
   bor srl (Luni, 29 februarie 2016, 16:08)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui Hipius

   Ciuma neagra a Romaniei. Profita de aceeasi persoane ca si ciuma rosie pesedist kaghebista. Aici e treaba si de DNA.
  • +6 (8 voturi)    
   si noi, ceilalti? (Luni, 29 februarie 2016, 16:11)

   nelamurit [utilizator] i-a raspuns lui Hipius

   1. deci daca vad vreun smen facut de biserica in dauna statului/cetatean trebuie sa taca?
   2. daca sunt fideli doar fata de biserica, de ce le dam salarii de la buget?
   • +2 (2 voturi)    
    banii de la buget (Luni, 29 februarie 2016, 18:24)

    verdi [utilizator] i-a raspuns lui nelamurit

    sunt bani de protectie
    altfel arunca cu blesteme
  • +4 (6 voturi)    
   Este un paradox aici: (Luni, 29 februarie 2016, 18:20)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Hipius

   Biserica este a poporului dar bunurile ei nu aparțin poporului.
   Statul este al clasei politice dar bunurile lui aparțin poporului.
 • -10 (10 voturi)    
  las asta aici... (Luni, 29 februarie 2016, 12:46)

  Luke [utilizator]

  http://www.doxologia.ro/cuvant-de-folos/nu-se-cuvine-ne-jura
 • +33 (41 voturi)    
  Fratii si juraminte ca in evul mediu (Luni, 29 februarie 2016, 12:51)

  ICosmin [utilizator]

  Baieti, suntem in secolul 21, e suficient sa respectati legea!
  • +13 (15 voturi)    
   depinde care lege (Luni, 29 februarie 2016, 14:03)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui ICosmin

   daca-i aia cu ”cei al tau e si al meu”...
   • +2 (2 voturi)    
    ... da' ce-i al meu... (Luni, 29 februarie 2016, 18:21)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

    ... e numai al meu .
  • +5 (11 voturi)    
   Si daca nu o respecti? (Luni, 29 februarie 2016, 14:26)

   suzanel_gadea [utilizator] i-a raspuns lui ICosmin

   Si in tribunale se jura, in secolul 21. Cum altfel poti sti daca cineva e sau nu onest decat prin juramant? Asta daca nu ai martori care sa dovedeasca contrariul. Sau implantezi microfon si camera video la toata lumea. Normal, ca pana la urma juramantul e egaul cu zero, daca omul minte sub juramant n-ai ce-i face.
 • +25 (33 voturi)    
  :-) (Luni, 29 februarie 2016, 12:53)

  Soljenitin [utilizator]

  "...vor pastra cu sfintetnie confidentialitatea sarcinilor de serviciu."

  Aici este bataia pestelui. Ce tot atata transparenta, sa vada pulimea ce facem noi cu banii publici primiti de pomana de la stat? Ia gata, secret si la revedere.

  Alooo, ANAFul? Alooo, DNAul?
 • +19 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 februarie 2016, 12:53)

  [anonim]

  • +8 (10 voturi)    
   Unii preoti au transformat Biserica in business (Luni, 29 februarie 2016, 14:52)

   pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui

   cand ai 4 ...5..8 cununii si faci 30,,40 de milioane intr-un week-end cum sa nu-ti vina sa zici- Multumesc-uti tie Doamne!

   milioane... milioane!
 • -22 (30 voturi)    
  Hopa (Luni, 29 februarie 2016, 13:01)

  Un cititor [utilizator]

  Hotnews e brusc interesata de Biserica Ortodoxa Română. Nu prea scrie nimic de Biserica Romano- Catolică, nici de celelalte biserici protestante sau neoprotestante. De alte religii ( mozaică sau musulmană) nu se interesează deloc. Cum așa?
  • +18 (20 voturi)    
   Simplu (Luni, 29 februarie 2016, 13:55)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Majoritatea populatiei Romaniei este de religie ortodoxa motiv pentru care actiunile BOR sunt importante pentru majoritatea cititorilor HN. Simplu chiar pentru o minte precara ce crede ca slujitorii sunt tot una cu credinta
   • -11 (15 voturi)    
    Ce treabă au cititorii și postacii HN (Luni, 29 februarie 2016, 14:35)

    Un cititor [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    cu credința în general. Iar dacă o au , de unde o au?
  • +4 (6 voturi)    
   simplu (Luni, 29 februarie 2016, 14:32)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   aia nu sug atat si de la buget
   • +2 (4 voturi)    
    dar de unde sug (Luni, 29 februarie 2016, 15:22)

    Un cititor [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    ?
    • +5 (7 voturi)    
     de peste tot (Luni, 29 februarie 2016, 15:26)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

     ti-as detalia, dar nu-mi aproba hn comentariul

     poti spune ca si de la cetateni aflati in Italia, ca tot i-a luat un popa pamantul cu japca unuia ca sa mai extinda, gratis bineinteles, cimitirul.
 • +24 (28 voturi)    
  unii au ramas cu nostalgia semnarii (Luni, 29 februarie 2016, 13:04)

  __alex__ [utilizator]

  de angajamente.
  • +7 (9 voturi)    
   Daca-i ordin (Luni, 29 februarie 2016, 14:20)

   talos [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   (pe unitate), cu placere!
 • +22 (24 voturi)    
  Omerta pentru preoti (Luni, 29 februarie 2016, 13:07)

  emil bobu [utilizator]

  De acum toate spagile se duc direct la PF Daniel Corleone.
 • +1 (3 voturi)    
  sunt pasi premergatori unor pasi (Luni, 29 februarie 2016, 13:07)

  MihailDragoi1 [anonim]

  ca mai apoi "Biserica" sa decida ca Pastele e pe 25 Martie - data fixa in fiecare an si cine nu e de acord este dat afara din "Biserica". Asa ca un expemplu de motivatie potentiala - ca tot a apartu subiectul asta pe taped de curand. :) Sa le aduca aminte tuturor cine e sefu'
 • +12 (14 voturi)    
  O adevarata recunoastere a propriilor slabiciuni (Luni, 29 februarie 2016, 13:08)

  Redactia HotNews [utilizator]

  "Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica". Asta spune tot. In plus, biserica se situeaza mai presus de Dumnezeu Insusi. Cu acte.
 • +6 (8 voturi)    
  what about (Luni, 29 februarie 2016, 13:18)

  verdi [utilizator]

  Juram sa ne platim impozitele si taxele
  Oh...pardon asta nu-i onestitate

  Ce niste "binecuvantari" mi-a tras o batrana ce vindea bilete la Cimitirul vesel cand am cerut chitanta.
 • +19 (23 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 29 februarie 2016, 13:25)

  andipetre [anonim]

 • +13 (15 voturi)    
  juramant (Luni, 29 februarie 2016, 13:25)

  grongobar [utilizator]

  cautati de curiozitate cam cum arata un juramant la clanurile mafiote.orice asemanare e neintamplatoare.
  • +2 (2 voturi)    
   urmeaza (Luni, 29 februarie 2016, 18:29)

   verdi [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

   achizitionarea de "kalansnicoave" pentru pedepsirea celor care incalca juramantul
   sau modelul Yakuza
   vom auzi de Popa Four Fingers ...
 • +11 (13 voturi)    
  Angajament ca la Securitate! (Luni, 29 februarie 2016, 13:26)

  pedepsitorul [utilizator]

  Nu avea biserica in temeiul a ce sa ancheteze averile preotilor, iar in urma acestui angajament, o sa intre ancheta in casa parohiala si o sa te intrebe: de unde ai avut bani sa cumperi aia... de unde alta!

  Inchipuiti-va cati preoti s-au milogit de diverse comunitati sa fie ajutati la construirea de Biserici, Capele sau alte locatii care ulterior au devenit Case de copii, de batrani etc si care au fost inregistrate ca proprietati ale BOR!
  Multi preoti au facut si credite sa termine bisericile si acum ei au ramas cu creditele si BOR cu imobilele!


  Ce se mai aude despre vanzarea caselor parohiale pe care BOR le scoate din propietatea administratiei locale si le intabuleaza pentru a le vinde?
 • +5 (7 voturi)    
  GIO ortodox are nevoie de fidelitate (Luni, 29 februarie 2016, 13:31)

  ty [utilizator]

  De ce nu impun fidelitatea si onestitaea fata de credinciosi si de statul roman?
  Democratia ortodocsilor . . .
 • +12 (12 voturi)    
  Ah! (Luni, 29 februarie 2016, 13:45)

  CititorulComentator [utilizator]

  Credeam ca Juramant sau Act de onestitate si fidelitate fata de CREDINCIOSI!

  Mda...
 • +13 (15 voturi)    
  Secretimanie de exceptie (Luni, 29 februarie 2016, 13:49)

  A78 [utilizator]

  Adica pe romaneste : sa nu spui ca Mercedesul lui Daniel consuma 16% si banii de benzina sunt din cutia milei .
  • +2 (4 voturi)    
   numai preacinstitul se putea gandi la asa ceva (Luni, 29 februarie 2016, 13:57)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui A78

   Pai va dati seama caci numai unul este preacinstit restul mai cad prada tentatiilor :), acum intrebarea este daca un act semnat o sa schimbe ceva :)
 • +10 (12 voturi)    
  Biserica nu are incredere in oameni ? (Luni, 29 februarie 2016, 13:50)

  edi_ [utilizator]

  1. Se foloseste de prea multe ori ideea de 'Insitutii' , daca tot se considera asa de ce nu platesc impozite ?
  2. Daniel a jurat ?
  3. A jura credinta cuiva nu este cumva considerata o practica pagana ?
  4. Iisus a promovat increderea in semeni, bunavointa si iertare, Biserica se teme cumva sa nu fie furata din interior ?
 • 0 (0 voturi)    
  ca in roman (Luni, 29 februarie 2016, 14:10)

  marius0203 [utilizator]

  Cititi "Catch 22".
 • +5 (5 voturi)    
  Autoritatea superioara a hotarat altfel (Luni, 29 februarie 2016, 14:25)

  krampus [utilizator]

  Aţi auzit că s-a zis celor de demult: să nu juri strâmb, ci să ții înaintea Domnului jurămintele tale. Eu însă, vă spun vouă: Să nu vă juraţi nicidecum; nici pe cer, fiindcă este tronul lui Dumnezeu, nici pe pământ, fiindcă este aşternut al picioarelor Lui, nici pe capul tău să nu te juri, fiindcă nu poţi să faci un fir de păr alb sau negru. Ci cuvântul vostru să fie: ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea de la diavolul este” (Matei 5, 33-37)
 • +6 (8 voturi)    
  Imi aminteste (Luni, 29 februarie 2016, 14:31)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Imi aminteste de PCR, cind toti angajatii au trebuit sa semneze un juramint de credinta fata de ideile nobile ale socialismului multilateral dezvoltat.
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 februarie 2016, 16:27)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Las si eu asta aici...asa, ca un crestin (Luni, 29 februarie 2016, 16:42)

  petrol_head [utilizator]

  Dar Dumnezeu (pe care se spune ca ar trebui sa il slujeasca biserica) unde este in tot acest angajament. Ei, pai stai ca Dumnezeu este cu cele de sus, noi suntem cu astea de pe pamant.
  Ma enervez la culme cand ca crestin (apropo, nu sunt ortodox) nu vad nimic din ce este scris in Biblie sa fie practicat de Biserica Ortodoxa Romana (ca institutie ma refer). Sunt multi preoti care isi fac slujirea (atentie, nu munca) cu toata inima, dar sunt si hienele si hotii, mai ales cei din conducere. O paralela intre fariseii de pe vremea lui Isus si acesti preoti arata foarte bine ca mentalitatile nu s-au schimbat deloc.
 • +7 (7 voturi)    
  ONESTITATE in BOR ? Utopii ! (Luni, 29 februarie 2016, 16:56)

  Plagarus [utilizator]

  Cleru-i vai de mama lui.
 • 0 (0 voturi)    
  ??? (Luni, 29 februarie 2016, 19:52)

  verdi [utilizator]

  Asta dupe ce un ciripitor i-a dat in gat ca vor sa mute mormantul
 • 0 (0 voturi)    
  Monumente Funerare (Joi, 18 octombrie 2018, 17:50)

  stonest [utilizator]

  Executam pe comanda cruci granit din diverse nuante si dimensiuni .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by