Fostul presedinte executiv al FC Dinamo Cristian Borcea este audiat luni de procurorii DIICOT in calitate de martor, intr-un dosar in care sunt investigate infractiuni de delapidare si spalare de bani, fiind vizata o finantare de un milion de dolari acordata FRF de FIFA, transmite Mediafax.

Cristian Borcea a fost adus la sediul DIICOT din penitenciar, acolo unde executa o pedeapsa de sase ani si patru luni de inchisoare din dosarul "Transferurilor".

In acelasi dosar au fost audiati alti oameni de fotbal, respectiv Dumitru Dragomir, Patritiu Abrudan, Iuliu Muresan si Cornel Sfaiter.

Punctul central al investigatiilor din dosarul deschis de procurorii DIICOT este reprezentat de costurile de construire a bazei de pregatire a Federatiei Romane de Fotbal, situata la Buftea.

Baza a fost ridicata de federatie intre 2009 si 2011, in mandatul lui Mircea Sandu, cu bani din diverse proiecte de la FIFA si UEFA. Spre exemplu, UEFA a alocat 2,5 milioane de euro din costul total, prin proiectul Hattrick. La inaugurarea bazei a participat si presedintele de atunci al FIFA, Sepp Blatter.

Sumele de constructie si de proiectare sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT.

Doar hotelul din interiorul bazei a costat 2,4 milioane de euro, dintre care costurile de proiectare s-au ridicat la suma de 600.000 de euro. Procurorii considera ca o firma de proiectare din occident poate realiza un proiect similar cu o suma de 20 ori mai mica.

De asemenea, anchetatorii sustin ca terenurile artificiale din interiorul bazei au avut un cost nejustificat. Unul dintre terenuri a costat 500.000 de euro plus TVA, in conditiile in care pretul pietei nu depaseste 250.000 de euro.

Pretul de constructie la gazonul sintetic a fost de 64,5 euro pe metru patrat in conditiile in care cel mai scump gazon era de 25 de euro pe metru patrat.