Starea bebelusului de un an si patru luni din Mioveni cu sindrom hemolitic-uremic, internat miercuri in stare grava la Spitalul Marie Curie din Bucuresti dupa ce a fost plimbat pe la mai multe spitale este in continuare grava, dar stabila, a anuntat luni dimineata sefa sectiei de Nefrologie, medicul Mihaela Balgradean. Copilul este internat la sectia de Terapie Intensiva.

"Complicatiile neurologice in acest caz sunt departe de a fi stopate. Evolutia este inca grava. E in continuare la terapie intensiva, dar nu este intubat. Prognosticul este inca rezervat, nu avem inca argumente ca evolutia neurologica este oprita", a explicat medicul. Inca patru bebelusi sunt tratati la Nefrologie, dintre care trei fac dializa. In schimb, un baietel de 10 luni s-a facut bine si va fi externat luni. El avusese o forma severa de infectie digestiva.

A fost internat in 4 februarie si a facut dializa 14 zile, a mai spus medicul Balgradean. Astfel, 5 bebelusi cu sindrom hemolitic uremic vor mai ramane internati la Spitalul Marie Curie. Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a fost din nou luni dimineata la spital unde s-a inregistrat in val de internari de copii mai mici de 2 ani din Arges care au suferit infectii digestive puternice.

Autoritatile nu pot explica, nici la aproape 3 saptamani de la izbucnirea valului de imbolnaviri, de unde provine bacteria pericoloasa care a ucis trei copii.

Masuri in scoli, in vederea respectarii normelor de igiena

Specialistii ministerului Sanatatii pregatesc, impreuna cu reprezentantii Ministerului Educatiei, un set de masuri si recomandari care va fi diseminat in unitatile scolare prin inspectoratele scolare judetene, in cel mai scurt timp.

Masurile se refera la norme privind comportamentul in comunitate, norme de igiena personala si educatie sanitara. "L-am contactat pe domnul ministru Curaj si specialistii nostri impreuna cu ai lor pregatesc un set de masuri care va fi comunicat prin inspectorate si in scoli. Masuri de igiena, de respectare a normelor vizand copiii, modul in care sa se desfasoare activitatea. Sunt lucruri care sunt normale, dar pe care trebuie sa le repetam de fiecare data cand se impune si mai ales in aceasta situatie, pentru a face apel la responsabilitate si din partea parintilor si a educatorilor si a medicilor.

Nu e vorba de activitati medicale, ci despre masurile care trebuie urmate si sfaturile pe care le dam parintilor si copiilor. In scoala ¬ in aceasta situatie ¬ avand in vedere ca am trecut prin aceste zile in care s-au si afirmat lucruri care nu corespund realitatii. Tocmai de aceea elaboram acest set de masuri pe care il recomandam tuturor", a spus ministru Sanatii, sambata, in timpul vizitei la Spitalul ¬Marie Curie¬.