Corpul de control al premierului a constatat ''probleme de ordin administrativ, cel putin la Spitalul de Pediatrie Pitesti', care a raportat constant, din ianuarie anul trecut si pana in februarie, ca nu exista infectii nosocomiale in spital, desi nu s-a efectuat nicio analiza.

"Corpul de control al primului-ministru a efectuat, în perioada 18-26 februarie 2016, verificări în legătură cu situaţia copiilor cu afecţiuni grave, transferaţi de la Spitalul de Pediatrie Piteşti la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodowska Curie. Concluziile preliminare ale acţiunii de verificare în Argeş arată că există probleme de ordin administrativ, cel puţin la Spitalul de Pediatrie Piteşti, care a raportat constant, din ianuarie anul trecut şi pană în februarie 2016, că nu există infecţii nosocomiale în spital, deşi nu s-a efectuat nicio analiză", informează Guvernul printr-un comunicat remis vineri Agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit Corpului de control al premierului, în perioada 24.02.2016 - 25.02.2016 au mai fost internaţi la Spitalul de Urgenţă pentru Copii ''Maria Sklodowska Curie'' un număr de 4 copii, cu vârste între 4 luni şi 1 an şi 4 luni, cu afecţiuni grave ale aparatului digestiv, pentru care a fost efectuat testul rapid Escherichia Coli enterohemoragic verotoxină 1 şi 2, rezultatul fiind pozitiv.

La data de 26.02.2016 la acelaşi spital erau internaţi un număr de 9 copii, dintre care unul la Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă, 6 la Secţia Nefrologie şi 2 la Secţia de Gastroenterologie.

"Spitalul de Pediatrie Piteşti nu a avut încadrat un medic epidemiolog care să coordoneze activitatea Serviciului de Supraveghere şi Control al infecţiilor nosocomiale. În perioada 01.01.2015 – 16.02.2016, reprezentanţii Spitalului de Pediatrie Piteşti au consemnat în Registrul de infecţii nosocomiale, lunar, faptul că nu a fost identificată nici o infecţie nosocomială, deşi în perioada de referinţă au fost recoltate probe de autocontrol doar în 3 zile, respectiv în din lunile februarie şi martie 2015, şi într-o zi din luna februarie a acestui an, după internarea mai multor copii cu afecţiuni şi după decesul a 3 dintre aceştia. Până la data redactării notei de informare a Corpului de control al primului-ministru, din 25 februarie, privind verificările efectuate, entităţile în cauză au răspuns parţial solicitărilor acestei instituţii", se arată în documentul citat.

Totodată se menţionează că acţiunea de documentare va continua până la obţinerea tuturor datelor necesare formulării unor concluzii fundamentate cu privire la modalitatea de acordare a tratamentului medical copiilor transferaţi cu afecţiuni grave de la Spitalul de Pediatrie Piteşti la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ''Maria Sklodowska Curie'', precum şi cu privire la modalitatea în care entităţile publice competente au investigat şi stabilit cauzele îmbolnăvirii acestora.

Verificările vor fi efectuate în colaborare cu Corpul de control al ministrului Sănătăţii, în vederea clarificării măsurilor (analize, diagnostic, internare etc.) luate de personalul medical din cadrul Spitalul de Pediatrie Piteşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti-Argeş cu privire la cazurile copiilor diagnosticaţi cu patologie digestivă, a cauzelor care au provocat apariţia patologiilor digestive la copiii din judeţul Argeş, a cauzelor care au provocat decesul copiilor din judeţul Argeş transferaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ''Maria Sklodowska Curie'', precum şi dacă există infecţii nosocomiale la spitalele din judeţul Argeş.