Politistii care au efectuat joi perchezitii la casa de licitatii Artmark au ridicat mai multe obiecte, printre care unele propuse pentru clasare la Ministerul Culturii, se arata intr-un comunicat remis Agerpres.

Casa de licitatii precizeaza ca atat custodia, cat si consignarea obiectelor pentru organizarea unei licitatii dedicate istoriei Daciei s-au facut in baza unor contracte scrise, iar expertii au propus clasarea unora dintre acestea. De asemenea, reprezentantii Artmark mentioneaza ca au fost depuse la Politie adrese prin care s-au cerut date legate de aceste obiecte.

"Adeverim faptul ca in cursul zilei de ieri, intr-o actiune de perchezitie domiciliara, unitati diverse de Politie au sechestrat si ridicat toate artefactele cu privire la care am propus Ministerului Culturii clasarea. (...) Din nefericire insa, in cadrul aceleiasi actiuni, au fost indisponibilizate si toate celelalte obiecte de arta si de colectie gasite depozitate la sediu (mii de tablouri, sculpturi, carti, arta decorativa etc)", precizeaza sursa citata.

Artmark arata ca, potrivit planificarii agendei de expozitii si licitatii 2016, comunicate public cu circa un an inainte, prin afisare pe website si mentionare in cataloagele de licitatie, a dorit sa organizeze un eveniment dedicat istoriei Daciei.

In acest context, reprezentantii casei de licitatii sustin ca in acest scop au anuntat tematica de consignare colectionarilor si galeriilor, propunandu-le sa puna in vanzare, in cadrul evenimentului de licitatie publica, obiecte de colectie in legatura cu istoria Daciei.

"Am primit in custodie numeroase obiecte, arme unelte, monede, carti, harti, afise, ceramica etc, selectand aproximativ 120 in vederea consignarii si punerii in vanzare prin licitatie. Atat custodia, cat si consignarea s-au facut, ca intotdeauna, in baza unor contracte scrise, cu obligatii reciproce specifice; totodata, obiectele consignate au fost mentionate in registrul de patrimoniu, pe care orice comerciant autorizat are obligatia sa il tina", arata sursa citata.

Reprezentantii Artmark indica faptul ca, sesizand valoarea speciala a multora dintre aceste obiecte, conform legii, expertii specializati in istorie antica cu care casa colaboreaza au intocmit propuneri de clasare a acestor artefacte in categoriile patrimoniului national cultural, fond, respectiv tezaur, propuneri pe care le-au depus la Directia pentru Cultura Bucuresti.

"Mai mult decat atat, pentru a ne asigura ca ni se permite legal sa punem in vanzare aceste antichitati, am inregistrat la Inspectoratul General al Politiei doua adrese, (...) care descriu toate aceste obiecte, atasand fotografiile si rapoartele de expertiza si solicitand: sa ni se comunice 'daca vreunul dintre acestea figureaza in evidentele IGPR ca fiind obtinut ilicit', respectiv 'daca pentru vreunul dintre obiecte exista vreo interdictie de comercializare'", se precizeaza in comunicat.

Potrivit acestora, deocamdata nu s-a primit raspuns la aceste adrese.

Reprezentantii Artmark isi exprima speranta ca Politia va reveni asupra masurii de indisponibilizare a obiectelor de la Artmark.

"Oferind Politiei tot sprijinul in vederea investigarii corecte si eficiente, ne exprimam speranta ca Politia sa revina asupra masurii de indisponibilizare a obiectelor de arta si de colectie aflate la sediul nostru, pentru a permite reluarea activitatii legale si legitime de piata de arta (livrarea obiectelor cumparate si achitate, organizarea expozitiilor viitoarelor licitatii din 22 si 24 martie, activitatile curente de documentare, expertizare, evaluare etc.)", mai arata reprezentantii Artmark.