Printul Charles se arata ingrijorat de taierile ilegale care afecteaza padurile din Romania. Intr-o declaratie pentru Greenpeace.org, printul Charles arata ca padurile Romaniei sunt "o parte importanta si vitala a economiei, a integritatii mediului si a identitatii culturale la nivel national, dar au si o insemnatate mondiala din punct de vedere al biodiversitatii si al rolului lor in reglarea climei", informeaza Digi24.

Printul CharlesFoto: Agerpres

"Mi se pare absolut crucial ca padurile sa fie gestionate durabil, pastrate si conservate, pentru beneficiile pe care ni le ofera, nu numai noua ci si numeroaselor generatii care cel mai probabil ne vor urma" afirma printul Charles.

Acesta povesteste ca a mers "printr-o parte din padurile Romaniei, intr-un cadru pe care il pot descrie doar ca reprezentand unul dintre cele mai remarcabile peisaje pe care le-am vazut vreodata".

  • Mesajul Printului Charles al Marii Britanii (sursa: Digi24):

"Mi se pare ca starea de degradare a padurilor din zonele temperate, in special a celor din Europa, a fost relativ neglijata. Europa mai detine foarte putine suprafete intinse de paduri naturale, iar multe dintre acestea sunt in Romania. Padurile Romaniei sunt, bineinteles, o parte importanta si vitala a economiei, a integritatii mediului si a identitatii culturale la nivel national, dar au si o insemnatate mondiala din punct de vedere al biodiversitatii si al rolului lor in reglarea climei. De aceea, daca pot sa spun asta, mi se pare absolut crucial ca padurile sa fie gestionate durabil, pastrate si conservate, pentru beneficiile pe care ni le ofera, nu numai noua ci si numeroaselor generatii care cel mai probabil ne vor urma.

Inteleg ca, potrivit unei estimari, in perioada 2000-2011 circa 180.000 de hectare de paduri din Romania au fost lasate sa se degradeze sau au disparut in urma exploatarii, inclusiv in urma unor activitati ilegale. Mai rau decat atat, aproape jumatate din pierderi au avut loc in arii protejate. Un alt studiu a aratat ca in perioada 2009-2011 au fost inregistrate peste 31.000 de cazuri de taieri ilegale, urmate doar in 2012 de inca 20.000 de cazuri.

In mod uimitor, asta inseamna 53 de cazuri pe zi si chiar si aceasta rata imensa ar putea fi o subestimare, acestea fiind doar cazurile inregistrate sau investigate de autoritati. Am mers printr-o parte din padurile Romaniei, intr-un cadru pe care il pot descrie doar ca reprezentand unul dintre cele mai remarcabile peisaje pe care le-am vazut vreodata. De aceea, cred sincer ca se poate castiga mai mult pentru Romania si pentru intreaga lume, din gestionarea durabila pe termen lung a acestor locuri cu adevarat extraordinare, in comparatie cu ceea ce se poate obtine prin lichidarea lor pentru avantaje pe termen scurt.

Asa cum stiu eu Romania si pe romani, am deplina siguranta si incredere ca va veti ridica la nivelul acestei provocari si veti crea un impuls durabil si eficace pentru a ocroti aceste habitate atat de pretioase si importante atat pentru noi toti precum si pentru copiii si nepotii nostri."