In primii sai 8 ani ca membra a Uniunii Europene, Romania rurala, care reprezinta 46% din populatia tarii, nu a reusit sa iasa din starea primitiva in care se gasea la aderarea la UE.
In 2014, 27 % din populatia rurala era conectata la sistemul public de alimentare cu apa (92,7 % in zonele urbane) si doar 5,3 % era conectata la sistemul de canalizare (82,8 % in zonele urbane).
Conform CE, doar 34 % din gospodariile din mediul rural aveau o toaleta in interiorul locuintei, in anul 2014. Totusi, procentul gospodariilor cu toaleta in locuinta s-a dublat in primii 8 ani de aderare a tarii la UE, potrivit statisticilor.

Clic pentru a deschide
"Accesul limitat la serviciile de baza are un impact negativ asupra calitatii vietii", atrage atentia Comisia Europeana, in recomdarile specifice de tara emise vineri.
Populatia rurala romaneasca are si cel mai mare grad de saracie in randul persoanelor incadrate in munca, din toata Uniunea Europeana. Practic, in cazul a 20% dintre romanii din mediul rural care au un loc de munca, veniturile obtinute nu sunt suficiente pentru a-i scoate din saracie.
"Veniturile reduse asociate cu agricultura de semisubzistenta sunt cauza ratei celei mai ridicate a saraciei persoanelor incadrate in munca din Uniunea Europeana (20 %) si o concentratie a saraciei monetare in zonele rurale (71 %)" - arata CE
55% dintre toti locuitorii zonelor rurale sunt expusi riscului de saracie sau de excluziune sociala (in comparatie cu 31 % in orasele mici si suburbii si 28 % in orasele mari).
Ponderea ridicata a sectorului informal si neparticiparea la sistemul de pensii de tip contributiv se traduc prin perspective defavorabile in materie de pensii.
"In plus, aproximativ 80 % din beneficiarii asistentei sociale traiesc in zone rurale" - precizeaza CE.
De precizat ca, in perioada 2007 - 2014, Romania a cheltuit din fonduri europene 12,84 miliarde de euro in agricultura si dezvoltarea satelor.
Tabloul Romaniei rurale, schitat de CE, continua astfel:
- Conform Institutului National de Statistica, drumurile rurale reprezinta 38 % din toate drumurile publice. Cu toate acestea, calitatea drumurilor este mult mai scazuta in zonele rurale: aproximativ 72 % sunt acoperite cu pietre si pamant, ceea ce ingreuneaza utilizarea lor pe timp de ploaie, si mai putin de 10 % au fost catalogate ca fiind modernizate in 2014 .
- "Infrastructura rutiera slab dezvoltata limiteaza cresterea economica in zonele rurale. Numai jumatate din toate comunele au acces direct la reteaua nationala de drumuri. Mijloacele limitate de transport public si privat, impreuna cu un nivel ridicat al cheltuielilor pentru naveta, pot actiona ca un obstacol in calea gasirii unui loc de munca alternativ in zonele urbane" - comenteaza Bruxelles-ul.
- Accesul limitat la internet de banda larga afecteaza infiintarea de intreprinderi si cresterea economica in zonele rurale. In 2015, retelele fixe in banda larga aveau o acoperire de 81 % din locuintele din zonele rurale (fata de 91 % in UE), dar numai 45 % din locuintele acoperite aveau un abonament (fata de 63 % in UE).
- Lipsa competentelor digitale explica in parte de ce atat de putine gospodarii au un abonament.
- Nivelul scazut de instruire al locuitorilor din mediul rural afecteaza dezvoltarea economica si a capitalului uman, precum si incluziunea sociala. In perioada 2013-2014, doar 84 % din copiii din mediul rural cu varsta cuprinsa intre trei si cinci ani erau inscrisi in sistemul de invatamant prescolar (90 % in zonele urbane).
- Rata bruta de scolarizare in invatamantul primar si in cel secundar inferior a fost de 84 % (97 % in zonele urbane). In 2012/2013, doar 22 % dintre participantii la programe de tip "a doua sansa" au fost din zonele rurale, chiar daca rata de parasire timpurie a scolii este mult mai ridicata in aceste regiuni.
- In 2013, numai 5 % din tinerii din mediul rural cu varsta cuprinsa intre 14 si -24 de ani au absolvit o forma de invatamant superior (20 % in zonele urbane)
- Parasirea timpurie a scolii este in principal o problema rurala, adesea legata de saracie. Aproape unul din trei copii din zonele rurale paraseste scoala inainte de clasa a noua. Printre factorii care contribuie la parasirea timpurie a scolii, mentionati in cadrul strategiei nationale, se numara saracia, munca sezoniera prestata de copii, nivelul limitat de instruire a parintilor, un grad redus de accesibilitate a serviciilor de educatie si infrastructura limitata.
- O treime din scolile rurale nu indeplinesc cerintele sanitare, aproape jumatate nu beneficiaza de alimentare corespunzatoare cu apa si o cincime dintre acestea nu sunt conectate la canalizare, cu riscurile aferente pentru sanatate. Mai mult de jumatate nu sunt incalzite suficient.
- Imbatranirea populatiei si emigratia creeaza probleme sociale suplimentare. Multi copii sunt lasati in tara de catre parintii care lucreaza in strainatate si au nevoie de ingrijiri specifice, insa furnizarea de servicii de ingrijire a copiilor si de servicii sociale este destul de limitata. Zonele rurale tind sa aiba o cota mai mica din populatia in varsta de munca, iar imbatranirea populatiei tinde sa fie mai pronuntata. Acest lucru exercita o presiune asupra capacitatii de a lucra terenurile agricole, scade productivitatea sectorului si tinde sa limiteze inovarea si utilizarea de tehnici noi. Aproape 60 % dintre beneficiarii platilor directe (care detin 25 % din totalul terenurilor arabile) au peste 60 de ani.
- Accesul limitat la serviciile medicale afecteaza rezultatele in domeniul sanatatii. Asigurarea de sanatate are o acoperire scazuta (76 %, fata de 95 % in zonele urbane in 2014, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate).
- Inegalitatile in materie de sanatate dintre zonele rurale si cele urbane se reflecta in rata mult mai ridicata a mortalitatii infantile, in speranta de viata mai scazuta si ratele mai reduse de vaccinare a copiilor.
Caci cine stie, poate s-ar putea dovedi totusi mai curati si preocupati decat ei...
Cum o fi si asta?
Fudul in fundul gol!
Nu ne vindem tara, o dam de pomana si dupa aceea facem galagie pe latrine ca nu ne supunem celor care ne invata cu buda racordata in casa!
Mandri ca suntem romani, nu?
de 20 de ani, din 1996, castiga alegerile preferatii tinerilor si ai diasporei.
nu ei sunt vinovati de situatia actuala, cei care au fost la putere si pe care i-ati votat voi, internautii, tinerii frumosi si liberi, diaspora etc
dupa 20 de ani de cand v-ati impus votul a venit timpul sa realizati consecintele votului vostru nu sa condamnati alti oameni pentru ca nu voteaza ca voi, mai ales ca preferatii vostri au castigat alegerile in ultimii 20 de ani
Amărâții ăia votează după cum îi duce mintea și practic își merită soarta. Însă cei pe care îi aleg ei jefuiesc România, de asta nu sunt niciodată bani pentru nimic util, ci numai pentru șmenuri.
Respectivul nu e doar un antiocidental (asta ar fi doar opțiunea lui personală, la urma urmei). Respectvul are ceva de împărțit cu toți românii care în ultimii 20 de ani au votat în favoarea orientării României spre civilizație.
Mai scutește-ne cu independența și neatârnarea României, asta e tot propagandă antioccidentală. România face parte din NATO și UE, indiferent dacă ție sau Rusiei vă place asta sau nu. Cale de mijloc nu există la malul Mării Negre. Ori ești cu Rusia, ori împotriva ei.
Scriu asta pentru ca am vazut destul de multi comentatori care sustineau ca nu e nicio problema ca oamenii au toalete in curte, aducand ca argument inclusiv faptul ca nici animalele nu dorm acolo unde isi fac nevoile (nu stiu de unde logica asta avansata).
Am inceput cu "implementarea " baietului in pluovar ce a promovat deviza/diagnostic cum ca suntem la stadiul de "morman de fiare vechi"
Restituirea "părţilor sociale" - servita de FSN a restituit aceşti bani, pentru a cumpăra bunăvoinţa oamenilor, chiar cu banii lor!
A urmat privatizarea "de masă", fără proceduri şi fără reguli de protecţie a acţionarilor minoritari; viitoarele certificate de acţionar au fost cumpărate pe nimic, de cei care ştiau ce va urma.
Atunci s-a spus că se privatizează numai 30% din capitalul societăţilor comerciale, lăsându-se de înţeles că vor mai primi şi restul de 70% în viitor, care viitor nu a sosit încă nici în anul 2015 !
Iar apa se ia de la fantana cu galeata, sau daca au niste nepoti ceva mai instariti au o pompa de apa.
Cel mai important cred eu ca ar trebui facut e ca toate satele sa aiba un sistem de alimetare cu apa, in felu acesta acel sistem mai poate fi folosit si pentru irigatii. Oamenii atunci ar putea chiar si face dus cu apa calda (de la boiler). Deja s-a ajuns la un alt nivel de trai. Si nici nu ar avea costuri asa mari, doar ca trebuie ca toti sa fie de acord cu asta.
Cat despre canalizare nu vad sa fie facuta prea curand, e scumpa si are nevoie de intretinere in timp, in multe sate nu se merita (nu aduca nici un profit). Canalizarea merge in orase pentru ca densitatea populatiei e mare, iar in sate locuintele sunt prea raspandite ca asa ceva sa fie fiabil.
Canalizarea e necesară din motive sanitare, diareea și viermii intestinali sunt mult mai întâlnite în zonele fără canalizare, iar asta duce inclusiv la creșterea mortalității infantile. A crede că profitul trebuie să fie scopul canalizării spune multe despre educația primită.
Nu-ti interzice nimeni sa fumezi. Poti iesi afara. Chiar te rog!
Pentru asta trebuie folosiți banii publici, pentru drumuri și canalizări, nu pentru săli de sport, nu pentru bazine de înot și nu pentru construirea de biserici.
Nu putem lasa "clasa de mijloc" singura in vant ,tinta sigura a sfertodoctilor agenti de propaganda antioccipitala ,doamne fereste e posibil sa se lase de vodca ( ptiu,ce cuvant propagandistic) si sa iasa la treaba...eventually.
Si da,exact asta ar trebui sa faca guvernele in urmatorii ani ,sa nu urmeze exemplul guvernelor trecute care se stie ca au fost victima propagandei antioccidentale la care s-au opus din toate puterile dar chiar si asa nu facut mare lucru.
internetul inaintea scolii ca prioritate dovedeste lipsa de intelegere a problemelor reale ale societatii romanesti.
O societate evolueaza numai prin invatatura .
Cand in lumea satului traiesc peste 60% de asistati social vii si-mi povestesti de internet !!!.
Cand in lumea satelor se moare cu zile ,nu-s medici ,nu-i apa curenta ,igena precara ,foamete si-mi povestesti de internet !!!.
Cand scolile de la sate sunt ca vai de lume cu cadre didactice slab pregatite sau suplinitori ,copii termina 8 clase si nu stiu tabla imultirii si vrei internet !!!,pe ce pamant traiesti ZAMFIRE ???
În lipsa profesorilor de calitate; Internetul îți permite să-ți cauți singur informațiile necesare pentru educarea copiilor și e mult mai ieftin decât să duci copiii la gazdă în oraș, ca să aibă parte de o școală cât de cât mai bună.
Harald te rog intii sa gandesti si apoi sa raspunzi .
Ca sa accesezi internetul intii trebuie sa ai un minim de cunostinte si in al doilea rand sa ai cu ce sa-ti cumperi sculele.
Cauta si vezi care sunt in ordine fireasca necesitatile umane ???,vezi ce resurse ai si care iti sunt prioritatile pentru a trai !!! ,asta-i lumea satului daca n-o cunosti asta-i problema ta .
Am vizitat un sat comuna cred langa biserica era scoala din sec 19 putin liftata extraordinara !
Important biserica si scoala in mijlocul satului spre deosebire de un al sat biserica la capatul satului.
Moldovenii in higiena lor speciala, de altfell adaptati cu latrina in fundul curti pe pereti ei erau lipite ziare peste ziare !
Din curiozitate am desfacut cateva ziare am gasit surpriza un ziar din 1947!
Satul romanesc nu trebuie transformat in urban ci rezolvata apa si canalizarea, electricitatea ! Satul avea si pubele specializate PET, etc
Alaturi de acest sat am trecut prin satul fanfarei renumite, tigani linistiti si muncitori de o ospitalitate rara !
Ca peste tot popa ne a facut sa vizitam biserica ! Un acont si sunteti pomenti tot anul !!!
Mancarea are alt gust un gust special legumele din gradina, carnea de pasarile si oulle din cuibar !
Am dormit la un nepot a invatatoarei sotiei mele care este in viata 97 ani, intreaga la minte si cu o memorie de elefant.
Tuica de prune din curte, totul este facut din productia gospodariei, doua masini in curte !
Este adevarat intrarea in curte este speciala dar pitoreasca !
Nu blestamati taranii nu cred va latrina in casa rezolva viata lor !!!
Prima "momeală"înainte de campania electorală: trebuie să aibă loc distribuirea către populaţia în drept, a ajutoarelor de la UE:conserve,făină,orez,fidea,miere albine,bulion etc.
Apoi propaganda prin biserică că aceste ajutoare sunt distribuite persoanelor în drept datorită actualei conduceri locale în frunte cu distinsul primar cărora le pasă ca locuitorii să o ducă cât mai bine.
Următoarele "umilinţe" către locuitorii rurali sunt celelalte distribuţii, de către "viitorii" ce vor să fie aleşi şi anume :lighene pvc,găleţi pvc,căni pvc,ulei,zahăr,fidea,făină (porumb,grâu)etc.În mare, toată această manipulare costă puţin la o populaţie destul de săracă.
Această scurtă prezentare este "tabloul României urâte",ce nu ne putem desprinde de un sfert de veac.
Contrastul e atât de mare uneori încât nici nu vă vine să credeţi,de aceea doamna consilier prezidenţial nu a greşit referinduse la camerele web;de abia atunci se va vedea realitatea,dacă ele vor fi instalate unde trebuie.
,
Și nu WC-ul interior e singura diferență, distanța până la primul magazin alimentar, distanța până la primul tramvai sau până la prima stradă asfaltată contează și ele. Timpul în care ajunge o ambulanță sau un camion de pompieri, munca fizică pe care ajung să o facă adesea copiii etc. etc.
Pe de alta parte sa traiesti la oras intr-un spatiu atat de mic si fara prea multa intimitate pentru membrii familiei poate duce la diverse probleme psihologice la fel si mediul predominant gri si lipsa spatiului verde.
Ti se pare mai educat urbanul decat rulalul doar din cauza accesului si calitatea educatiei dar la sanatate psihica si fizica lucrurile stau pe dos din cauza mediului mai sanatos atat pentru fizic cat si pentru psihic.
Asadar mai mult decat wc-uri interioare oamenii au nevoie de acces la o educatie mai buna.
Pădurea și iarba verde or fi mai sănătoase pentru psihic, dar bătăile și violurile cu siguranță nu sunt. Populația urbană chiar este mai educată și își abuzează în mai mică măsură familiile.
Ajunsa in occident devine o aparatoare acerba a superioritatii vestice si infiereaza fostii concetateni cu orice ocazie.
Din fericire satul nu uita.
Toate satele din comuna respectiva s-au modernizat. Drumurile toate asfaltate. In fiecare sat - apa, canalizare, podete si betonat santuri. Schimbat iluminatul stradal, pe fiecare stap de iluminat sunt montate ghivece mari cu flori. Primesti amenda daca nu-ti ingrijesti curtea si iesirea la strada. Atmosfera europeana.
Toate prin fonduri europene. Cu un primar de isprava, etnic maghiar (de notat , in satul nostru sunt românii majoritari, in altele maghiarii, sunt si juma' juma' ; primarul a modernizat tot, fara deosebire de etnie)
Evident, cand ai o asa infrastructura, merita sa-ti modernizezi casa sau sa construiesti ceva nou. Cu confort ca la oras, de la baie pana la internet si televiziune.
Cum s-a ajuns aici? Sa stiti ca nu au facut locuitorii nu stiu ce petitii, adunari, cereri. Pare acum normal, firesc, dar atunci nimeni nu visa la asa ceva. Ideea si mare parte din merit revine primariei si consiliului local care s-au luptat "la judet", au accesat fondurile europene.
Si ceva interesant. Comuna cu satele invecinate. Pur "romaneasca". Nu are asfalt, nu are canalizare ! :) Vrei un act cu ceva pamant la ei, te plimba cu lunile, e o harababura prin hartii de nu-ti vine a crede. La noi, la primaria "maghiara" toate actele sunt in ordine, esti servit intr-un mod ultracivilizat.
realitatea dura este ca fondurile europene ajung ptr o masea, cu ritmul actual de alocari financiare modernizarea satului romanesc se va incheia prin ...2500
il va restructura piata pana atunci.
V-ati gandit vreodata cate tone de apa se consuma in 24 de ore numai in Bucuresti prin trasul apei la wc?
Deci care sunt mai civilizati? Noi cei care consumam resursele naturale pentru a face disparut rahatul lasat in urma noastra sau cei care traiesc ecologic asa cum se intampla in zonele rurale?
Iar camerele de baie au aerisire, fie ea și cu ventilatoare. Cu latrina din curte ce faci când bate vântul spre casă? Cu muștele de toate culorile care roiesc toată vara în jurul latrinei cum e?