Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de doi procurori, dupa ce acestia au pus la dispozitia autoritatilor dintr-un alt stat, in afara cadrului legal, acte de urmarire penala confidentiale din dosare, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Inspectiei Judiciare, actiunea a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide daca ii va sanctiona pe cei doi.

Fata de primul procuror, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea pentru nerespectarea secretului deliberarii sau confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si al altor informatii de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. lit. j) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, constand in aceea ca a pus la dispozitia autoritatilor dintr-un alt stat, in afara cadrului legal, acte de urmarire penala confidentiale.

De asemenea, procurorul nu a respectat dispozitiile ori deciziile cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori alte obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004, prin aceea ca a emis un ordin prin care a dispus redistribuirea unor dosare penale cu incalcarea dispozitiilor legale.

In plus, procurorul in cauza si-a exercitat functia cu grava neglijenta, abatere disciplinara prevazuta de art.99 lit. t) din Legea nr. 303/2004, constand in aceea ca a semnat, alaturi de procurorul de caz, acte procedurale prin care autoritatile unui alt stat au fost informate despre anchetele aflate in derulare in doua dosare penale si a pus la dispozitia acestora, in afara cadrului legal, acte incheiate in cursul urmaririi penale din aceste cauze.

In cazul celui de-al doilea procuror (suspendat din functie), Inspectia Judiciara a retinut doua abateri de exercitare a functiei cu rea-credinta, prevazute de art. 99 lit. t) din Legea nr. 303/2004, constand in aceea ca: a informat, intocmit si semnat, alaturi de prim-procurorul unitatii, acte procedurale si a pus la dispozitia autoritatilor dintr-un alt stat, in afara cadrului legal, acte de urmarire penala in scopul declansarii unor investigatii penale proprii; a redactat si semnat in nume propriu, cu incalcarea prevederilor legale, mai multe acorduri privind constituirea unor echipe comune de ancheta cu autoritatile judiciare din alt stat.

Totodata, procurorul nu a respectat secretul deliberarii sau confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si al altor informatii de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. lit. j) din Legea nr. 303/2004, constand in aceea ca a pus la dispozitia autoritatilor dintr-un alt stat, in afara cadrului legal, acte de urmarire penala confidentiale.