Doua lanturi de magazine din Arges sunt controlate, joi seara, de catre DSP si DSV, produsele vizate fiind fructele, legumele, lactatele si cele de carne, transmite Mediafax.

Medicul Aura Copciag din cadrul DSP Arges a declarat ca specialistii DSV si DSP iau probe din produsele vizate, pe care le vor trimite Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara.

"Sunt echipe mixte formate din inspectori DSP si DSV care contoleaza doua lanturi de magazine", a spus Aura Copciag.

La randul sau, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arges, Daniel Lupu, a declarat ca specialistii preleveaza probe din produsele lactate, carnea de vita si pasare si fructe.

"Avem in vizor o retea de magazine. Am mers intr-un singur magazin, iar maine (vineri - n.r.) vom merge si la altele", a declarat Daniel Lupu.

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a anuntat ca ANSVSA colaboreaza cu Ministerul Sanatatii pentru a descoperi care sunt alimentele care i-au imbolnavit pe copiii internati la Spitalul Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic. "Avand in vedere ca ancheta epidemiologica desfasurata de Ministerul Sanatatii a identificat ca o probabila cauza a imbolnavirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitata sa demareze actiuni specifice, conform competentelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare", au aratat reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Astfel, ministerul Sanatatii a transmis, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, informatiile necesare pentru a desfasura ancheta. Conform informatiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate - lapte de vaca, iaurt, branza de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vita si carne de pui, fructe si legume, achizitionate atat din comert, din gospodaria proprie cat si de la persoane particulare.

ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul Directiilor Sanitar Veterinare Arges si Dolj care vor colabora, indeaproape, cu reprezentanti ai Directiilor de Sanatate Publica in desfasurarea tuturor actiunilor specifice anchetei.

Probele prelevate vor fi transmise spre analizare catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV), care are implementata metoda de analiza pentru E-coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculara.