Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a afirmat joi ca asteapta motivarea deciziei CCR privind interceptarile si va promova o corectare foarte rapida a dispozitiilor din Codul de procedura penala declarate ca fiind neconstitutionale, potrivit Agerpres.

'Ministerul Justitiei intelege ca stabilitatea legislativa si institutionala a fost o premisa majora a succesului DNA. In acest sens, inteleg ca ministru sa promovez o corectare foarte rapida a dispozitiilor retinute de Curtea Constitutionala a Romaniei din Codul de procedura penala ca fiind neconstitutionale. Ele sunt numeroase, unele sunt cu un impact decisiv asupra activitatii parchetelor si ma refer numai la ultima decizie a carei motivare o asteptam cu privire la neconstitutionalitatea art. 142 alin. 1', a declarat Raluca Pruna, la bilantul DNA pe anul 2015.

Ministrul a explicat ca MJ, ca parte a Executivului, contribuie la garantarea finalitatii procesului penal, prin asigurarea unui cadru legal si institutional, care sa permita nu numai condamnarea celor vinovati de catre un judecator independent, ci si recuperarea prejudiciilor si valorificarea bunurilor provenite din infractiuni.

'Premierul a spus ca Agentia Nationala pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate va fi operationala la sfarsitul primului semestru al acestui an. Va primi toate resursele necesare si va veni in sprijinul masurilor DNA de inghetare a averilor in cazurile de mare coruptie si aici o sa spun cifra, imi permit sa o repet, de aproape jumatate de miliard de euro. Si aici trebuie gandit intr-un cadru mai amplu, in care nu numai Ministerul Justitiei este chemat sa contribuie. Avem nevoie de ANAF care sa se asigure ca recupereaza in intregime prejudiciile, astfel cum au fost retinute in hotarari definitive pronuntate de un judecator independent. Avem nevoie de punerea in aplicare intr-un mod mai curajos a confiscarii extinse. Avem in fine nevoie de o corecta implementare a unei directive europene care priveste confiscarea extinsa, deci o directiva speciala in aceasta materie', a mai spus ministrul Justitiei.

Raluca Pruna a recunoscut ca procurorii DNA sunt supusi multor presiuni din partea publicului, iar nivelul de asteptare este foarte mare, atat din partea mijloacelor de informare in masa, cat si a celor care redacteaza rapoarte in care combaterea coruptiei este ''o piatra unghiulara'', cum este cazul MCV. 'Trebuie sa ne asiguram ca DNA are un cadru institutional stabil, in care performanta, inclusiv cea manageriala, este recunoscuta', a aratat ministrul Justitiei.