Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca s-a identificat cauza imbolnavirii copiilor din Arges, fiind vorba de o tulpina a bacteriei E.coli, transmite Mediafax.

Informatia a fost confirmata si de sefa sectiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Balgradean.

Verotoxina, care indica prezenta acestei bacterii, a fost izolata in probele de coprocultura prelevate de la copii.

"Cauza imbolnavirilor este o infectia cu E-Coli 0 26, o tulpina diferita de cea obisnuita gazduita in interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman", a completat dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

"Ipotezele probabile care au fost stabilite de echipa mixta - specialisti romani si straini - sunt doua: focar de infectie cu origine alimentara sau pentru unele dintre cazuri o posibila transmitere interumana", a spus Rafila, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, in continuare se va derula investigatia epidemiologica impreuna cu specialisti ANSVSA. Acesta considera foarte importante imbunatatirea sistemului de raportare a imbolnavirilor, dar si evaluarea capacitatilor de laborator la nivelul spitalelor si DSP-urilor.

"Am avut grija ca serurile provenind de la copiii bolnavi de aici, de la Spitalul 'Marie Curie', indiferent daca aveau sindrom hemolitic-uremic sau nu, inclusiv serul de la copilul din Bacau, sa fie trimise in Italia la laboratorul european de referinta. Testand aceste probe, ei au gasit sase seruri pozitive si toate au fost cu anticorpi corespunzatori lui Escherichia coli 026 toxigen. Este clar in acest moment, daca avem rezultatele analizelor, pe de o parte, diagnosticul clinic, pe cealalta parte, ca aceasta asociere este legata de aparitia unui cluster, am spune noi, adica aparitia unui numar mai mare de cazuri intr-un anumit teritoriu, intr-un interval relativ scurt de timp, care este de 2-3 saptamani. Este vorba de sase seruri pozitive din 13 testate. Din cele sase seruri pozitive avem trei din Arges, unul din Bucuresti, unul din Bacau si unul din Dolj", a precizat Alexandru Rafila.

El a sustinut ca nu este vorba despre un focar epidemiologic.

"Cum au aparut ele si asocierea cu sindromul hemolitic-uremic consideram cu totii - echipa din Romania si echipa venita de la Centrul European de Control al Bolilor - ca lucrul acesta este perfect superpozabil cu un cluster, nu este un focar epidemic, pentru ca nu avem un numar mare de cazuri intr-un teritoriu extrem de strans si cu legatura de cauzalitate intre ele in acest moment", a explicat Rafila.

Potrivit acestuia, incepand din anul 2010, numarul de cazuri de sindrom hemolitic-uremic anual inregistrat si confirmat in Romania a variat intre 5 si 25 de cazuri.

"Acest lucru nu inseamna ca acestea au fost toate cazurile de sindrom hemolitic-uremic, probabil ca forme mai usoare nu au fost incadrate in aceasta categorie", a mai spus acesta, potrivit Agerpres.