Nicaieri in lume Rusia nu a reconfigurat echilibrul de putere in ultimul deceniu cu atita eficienta ca in regiunea strategica a Marii Negre, observa Robert Coalson, corespondent al Europei Libere, care ofera drept exemplu militarizarea regiunii separatiste Abhazia, dupa razboiul cu Georgia din 2008, si anexarea peninsulei Crimeea, in relatie cu o modernizare militara agresiva. Rezultatul l-a constituit obtinerea de catre Kremlin a unor noi mijloace puternice, capabile sa ii extinda influenta in spatiul fostei Uniuni Sovietice si sa exercite presiuni la adresa NATO si a Uniunii Europene, scrie Radio Europa Libera.

Distrugatorul rus Smetlivi, din Flota Marii NegreFoto: mil.ru

Rusia planuieste sa cheltuiasca pina in 2020 pentru Flota Marii Negre echivalentul a 2,4 miliarde de dolari, intr-o cursa a inarmarii de modernizare a navelor de suprafata si a submarinelor, cu capacitati integrate de aparare anti-aeriana si de debarcare amfibie. In momentul in care aceasta modernizare se va incheia, relata agentia Interfax la 16 februarie, flota ar urma sa fie capabila sa loveasca concomitent 200 de tinte, intr-o singura salva de rachete de croaziera de tip Kalibr.

Stephen Blank, un cercetator principal la Consiliul de Politica Externa americana, expert cunoscut in probleme de securitate, aprecia pe aceasta tema:

"Amenintarea la adresa Caucazului, a Orientului Mijlociu si a Europei, ca urmare a gresiunii impotriva Georgiei [in 2008] si a Ucrainei in 2014, si rasturnarea status-quo-ului european, combinata cu militarizarea intregii arii, constituie probleme de cea mai mare ingrijorare pentru planificatorii securitatii [occidentale]."

Dominatia Moscovei asupra Marii Negre a aruncat o umbra peste statele limitrofe, cursul economic si politic pro-occidental al Ucrainei si al Georgiei a fost contracarat, iar capacitatea lor de a se dezvolta independent, serios compromisa. Doctrina militara adoptata de Moscova in iulie 2015 sustine politica Rusiei de a rezista tentativelor rasturnare a guvernelor legitime din regiunea ei. "Practic, cum se apreciaza intr-un nou raport al Centrului de Analiza Politica Europeana (CEP), Moscova isi rezerva dreptul si obligatia de a apara guverne ce pot fi aduse sub influenta rusa, chiar impotriva optiunilor democratice ale populatiilor lor".

Citeste articolul integral pe Radio Europa Libera