Guvernul a aprobat miercuri, printr-un memorandum, semnarea unui contract pentru efectuarea unei donatii catre Guvernul Ucrainei, constand in bunuri mobile aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea Ministerului Apararii Nationale. Donatia, in valoare totala 1.122.151 lei, va contribui la imbunatatirea dotarii structurilor fortelor armate ucrainene, precum si la consolidarea relatiilor bilaterale in domeniul apararii. Vor fi donate bunuri precum echipament, containere de panza, potrivit Guvernului.

Statul roman face aceasta donatie ca urmare a solicitarii adresate de partenerul ucrainean in februarie 2015, pe fondul situatiei interne din Ucraina si a necesitatii de asigurare cu echipamente militare a fortelor sale armate, respectiv cu bunuri tehnico-materiale si echipamente ne-letale pentru refacerea capacitatii operationale.

Contractul de donatie va fi semnat pe teritoriul statului roman, de catre Ministerul Finantelor, in numele statului roman, si va cuprinde clauze specifice, astfel incat aplicabila contractului sa fie legea romana.

Ministerul Apararii Nationale, prin structurile abilitate, va suporta cheltuielile pentru pregatirea bunurilor care vor fi donate, paza si transportul al acestora din locul de depozitare catre locul de imbarcare pentru parcurs extern, precum si costurile pentru efectuarea formalitatilor vamale.

Totodata, Romtehnica SA, aflata in coordonarea MApN, va indeplini formalitatilor vamale de export si predare a produselor catre partenerul extern, fara a percepe comision pentru acestea.