Un tribunal din Missouri a decis ca Johnson & Johnson trebuie sa plateasca daune in valoare de 72 de milioane de dolari familiei unei femei care a murit de cancer ovarian, afectiune ce a fost asociata cu utilizarea pudrei de talc produsa de companie, relateaza Reuters.

Intr-un verdict anuntat luni seara, juratii din St. Louis au decis ca familia lui Jacqueline Fox sa primeasca 10 milioane de dolari daune efective si 62 de milioane de dolari in daune punitive, potrivit avocatilor familiei.

Compania Johnson & Johnson risca sa fie acuzata ca, din efortul de a creste vanzarile, a esuat, timp de decenii, sa avertizeze consumatorii ca produsele sale pe baza de talc pot cauza cancer. Aproximativ 1000 de cazuri au fost depuse la instantele din Missouri si 200 in New Jersey.

Jacqueline Fox a sustinut ca a folosit pudra pentru copii si produsele de igiena feminina ale companiei timp de 35 de ani inainte de a fi diagnosticata, cu trei ani in urma, cu cancer ovarian. Femeia a murit in luna octombrie, la varsta de 62 de ani.

Membrii juriului au stabilit ca Johnson & Johnson este raspunzatoare pentru frauda si neglijenta, spun avocatii familiei.

Deliberarile au durat patru ore, in urma unui proces de 3 saptamani.

Jere Beasley, unul dintre avocatii familiei lui Jacqueline Fox, a declarat ca Johnson&Johnson "stiau de acest risc inca din anul 1980" si cu toate acestea au "mintit publicul si agentiile de reglementare".

Carol Goodrich, purtator de cuvant al companiei, a declarat ca "Noi nu avem o responsabiliutate mai mare decat sanatatea si siguranta consumatorilor si suntem dezamagiti de rezultatul procesului. Simpatizam cu familia, dar credem cu tarie ca siguranta produselor cu pudra de talc este sustinuta de zeci de ani de dovezi stiintifice".