Ministerul Educatiei aplica si anul acesta o exceptie in ceea ce priveste inscrierea in invatamantul primar. Dupa ce, in urma cu o luna si jumatate, ministrul Educatiei anunta ca nu va mai permite inscrierea elevilor direct in clasa I, acum Ministerul permite exact aceasta exceptie, insa nu prin metodologie, ci printr-o nota. Potrivit acesteia, copiii care implinesc 7 ani pana la 31 august 2016, care nu au facut clasa pregatitoare si ai caror parinti cer inscrierea direct in clasa I - pot sa fie inmatriculati direct in clasa I.

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Ministerul Educatiei a publicat pe edu.ro o procedura privind inscrierea in clasa I a copiilor care implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2016, inclusiv. Procedura prevede ca cei "care implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2016 inclusiv, care nu au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2015-2016 si ai caror parinti solicita inscrierea direct in clasa I, pot fi inmatriculati, doar pentru anul scolar 2016-2017, in clasele I deja existente, pe locurile disponibile".

Ministerul precizeaza ca exista locuri disponibile la clasa I daca numarul de elevi care invata acum in clasa pregatitoare (si care la anul vor fi clasa I, avand in vedere ca procedura de inscrieri este pentru elevii care vor intra la scoala in anul 2016-2017) este mai mic decat 25. In acest caz, numarul de locuri pe care pot fi inmatriculati copiii care n-au facut pregatitoarea se calculeaza ca diferenta intre 25 si numarul de elevi existenti in clasa in anul scolar 2016-2017.

Procedura stabilita de Minister prevede ca scolile au avut timp sa trimita la inspectorate listele cu locurile disponibile pentru inscrierea direct in clasa I, pana la data de 19 februarie 2016.

"Perioada de inregistrare a solicitarilor de inscriere in clasa I a copiilor care indeplinesc conditiile mentionate mai sus se face in perioada 22 februarie - 28 februarie 2016", se arata in nota. Parintii care vor sa beneficieze de aceasta exceptie trebuie sa depuna solicitarile de inscriere in clasa I direct la scoala - la scoala de circumscriptie sau la o alta scoala din lista unitatilor de invatamant cu locuri disponibile - iar in solicitare trebuie sa mentioneze cauza amanarii inscrierii in invatamantul primar.

Solicitarile vor fi transmise inspectoratelor scolare spre avizare, dupa care vor ajunge la Ministerul Educatiei spre aprobare, pana la data de 4 martie 2016, ora 16:00.

Ministerul Educatiei va verifica solicitarile de inscriere in clasa I si le va transmite inapoi la inspectoratele scolare judetene cu aprobarea lor, pana la data de 10 martie 2016.

Daca intr-o scoala numarul cererilor este mai mare decat numarul locurilor disponibile, inscrierea in clasa I se va face in perioada 11 martie - 16 martie 2016, conform unei proceduri specifice elaborate de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, in limita locurilor disponibile, avand prioritate criteriul apartenentei la circumscriptia scolara, se arata in nota aprobata de secretarul de stat pe preuniversitar Gabriel Ispas.

Descarca de aici nota Ministerului Educatiei cu procedura de inscriere direct in clasa I

Procedura de inscriere a copiilor direct in clasa I

Ce spunea ministrul Educatiei, pe 14 ianuarie 2016: Copiii vor intra in clasa I doar daca au terminat clasa pregatitoare, fara exceptii

In urma cu o luna si jumatate, Adrian Curaj, ministrul Educatiei, anunta intr-un interviu la Europa FM ca anul acesta nu va mai permite exceptii precum inscrierea copilului direct in clasa I.

"La clasa I vor veni cei care au fost in clasa pregatitoare. Deci pana acum au fost tot felul de exceptii, am trait prin exceptii in ultimii patru ani", a afirmat Adrian Curaj. "De patru ani tot avem exceptii. Anul trecut au fost 2.500 plus exceptii", a intarit ministrul Educatiei. Vezi aici declaratiile integrale pe aceasta tema

Spre deosebire de anii trecuti, exceptia nu mai este prevazuta in metodologia de inscriere in invatamantul primar, iar aprobarea finala este data de Ministerul Educatiei.