Diaspora poate deveni un capital pretios ce poate fi folosit, a declarat presedintele Klaus Iohannis. Seful statului a propus in cadrul discursului sau de la evenimentul intitulat "Diaspora romaneasca, vector de dezvoltare" ce are loc marti la Cotroceni, ca diaspora sa devina o prioritate nationala.

Klaus Iohannis, la dezbaterea organizata de Initiativa RomaniaFoto: Captura Privesc.eu

De la preluarea mandatului in 2014, seful statului a mai propus ca Sanatatea sa Educatia sa devina prioritati pentru statul roman si subiect de dezbatere la nivel national.

Vorbim de multe ori de pierderea pe care o reprezinta romanii plecati in strainatate, a spus marti seful statului, adaugand insa ca putem vedea si oportunitatea pe care o prezinta diaspora.

"Aceasta poate deveni o importanta resursa pentru dezvoltarea si modernizarea Romaniei", a spus Iohannis aratand ca noul cadru de stabilire a diasporei drept prioritate nationala va trebui transpus in politici publice, programe si proiecte.

"Romanii de peste hotare acumuleaza experienta, poseda expertiza, capata deprinderi si isi construiesc retele de contact", a declarat presedintele, adaugand ulterior, "cu regret", ca prea putini romani au planuri concrete de intoarcere in tara.

Banii trimisi acasa fac din romanii de peste hotare un adevarat investitor si genereaza o parte importanta din cresterea economica, a spus Iohannis, aratand ca "avem datoria sa le oferim mai mult, si anume oportunitati concrete pentru a-i atrage sa-si investeasca productiv talentul si resursele inapoi acasa."

Discursul presedintelui:

"Salut acest eveniment gazduit la Palatul Cotroceni care isi propune sa aduca impreuna decidenti, oameni interesati de relatia cu diaspora si expertiza unor state cu know-how in aceasta privinta.

Va propun o noua perspectiva asupra relatiei dintre stat si cetatenii care au ales sa traiasca in afara granitelor tarii, care este, pentru mine, o preocupare de suflet.

Vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezinta plecarea romanilor in strainatate. Intr-o alta abordare, insa, putem sa vedem si oportunitatea oferita de prezenta unei diaspore puternice peste hotare.

Bine angrenata de un stat atent, aceasta poate deveni o importanta resursa pentru dezvoltarea si modernizarea Romaniei, un adevarat capital care poate fi valorificat.

Statul roman trebuie sa-i serveasca deopotriva pe toti romanii, din interiorul si din afara granitelor.

Convingerea mea este ca a valorifica potentialul romanilor din afara tarii inseamna, de fapt, a crea un cadru propice pentru bunastarea tuturor romanilor.

Traim intr-o lume dinamica, in care natiunile nu sunt ingradite de granite si in care identitatile se suprapun.

O Romanie puternica se cladeste prin oameni capabili sa genereze prosperitate si nu putem ignora jumatate din Romania activa, care munceste peste hotare.

De aceea, ne aflam astazi aici: pentru a pune o piatra de temelie la crearea unui nou cadru, in care atentia fata de diaspora sa devina o prioritate nationala.

Acesta va trebui transpus in politici publice, programe si proiecte.

Noua abordare pe care o propun, de a privi diaspora ca pe o oportunitate, pleaca de la cateva constatari.

In primul rand, romanii de peste hotare acumuleaza experienta, poseda expertiza, capata deprinderi si isi construiesc retele de contact pe care nu le-ar fi avut in tara.

Acestea reprezinta un capital pretios, ce poate fi valorificat in mod inteligent. Fie ca vorbim de specialisti demni de Premiul Nobel, de romani care exceleaza in profesiile lor si in activitatile lor, care muncesc cu onestitate, romanii din strainatate au ceva util de oferit tarii.

Ei vin cu un capital profesional, intelectual, financiar, social, dar si "civic", avand experienta de a trai in democratii consolidate, cu sisteme eficiente in serviciul public.

A doua constatare, pe care o fac cu regret, este ca prea putini romani au planuri concrete de intoarcere in tara.

Sunt convins ca numarul lor va creste pe masura ce se schimba abordarea statului fata de cetatenii sai, dar expertiza lor poate fi valorificata si pusa in slujba dezvoltarii Romaniei chiar de acolo unde traiesc ei acum.

Va propun sa ne gandim impreuna la modalitatile in care putem pune in contact specialistii romani din strainatate cu cei ramasi acasa in fiecare domeniu, in care putem conecta proiectele antreprenoriale sau de cercetare, putem facilita accesul la resurse si crea punti de legatura cu institutiile publice.

Putem valorifica ingeniozitatea si creativitatea romaneasca si beneficia cu totii de transferul de idei si de proiecte in ambele directii, din strainatate catre Romania si invers.

Pentru a raspunde asteptarilor romanilor de a se conecta cu tara si de a le oferi un acces prietenos la serviciile statului, se pot crea cat mai multe instrumente online - de la informatii disponibile in retea la cursuri si programe educationale si antreprenoriale sau incubatoare virtuale.

Romania nu isi permite sa iroseasca pretiosul capital uman pe care il reprezinta concetatenii nostri din afara granitelor.

Ei sunt nu doar ambasadorii sufletului romanesc si purtatorii de mesaj ai culturii si obiceiurilor noastre, ci au demonstrat si spirit antreprenorial prin insusi destinul pe care l-au ales.

Ei sunt surse de proiecte si investitii, de cercetare sau de schimburi artistice si culturale. Pe scurt, sunt vectori de dezvoltare si modernizare pentru tara. Stim de exemplu ca banii trimisi anual acasa fac din romanii de peste hotare un adevarat investitor si genereaza o parte importanta din cresterea economica.

Avem datoria sa le oferim mai mult, si anume oportunitati concrete pentru a-i atrage sa-si investeasca productiv talentul si resursele inapoi acasa.

Nu in ultimul rand, romanii de peste hotare sunt importanti factori de influenta in tarile gazda.

Proiectia Romaniei in lume depinde in mare masura de prezenta, vorbele si actiunile fiecaruia dintre ei. In acest fel, se creeaza o impresie mai vie si mai durabila despre Romania decat prin orice alt instrument de comunicare elaborat de stat. Imaginea Romaniei in lume nu vine doar din realitatea de pe teren, de aici din tara, ci si din cum este ea tradusa de fiecare dintre cei plecati.

In acest sens, doresc sa salut efortul oamenilor de afaceri care, in mod voluntar, s-au mobilizat, cutreierand diaspora, pentru a prezenta oportunitatile disponibile in Romania. Stiu ca Guvernul va propune o foaie de parcurs care sa reflecte importanta strategica acordata diasporei.

Deja remarc atentia purtata informarii cetatenilor despre votul prin corespondenta, un drept castigat de romanii din afara tarii cu multa truda. Stiu ca sunt cateva initiative ce se pregatesc deja si, la coagularea lor, le voi supune discutiei cu insisi beneficiarii lor, romanii care traiesc astazi peste hotare.

Astfel, Consiliul Consultativ promis Diasporei va face un prim pas pentru a-si indeplini misiunea.

Doamnelor si domnilor,

Pentru a pune in valoare toate valentele romanilor plecati la munca sau la studiu, ne trebuie mai mult decat o actiune a decidentilor politici. Trebuie sa ii cunoastem cu adevarat, sa stim cine sunt si ce ii preocupa. Romanii, oriunde traiesc, aduc contributii insemnate.

Sunt multe nume cunoscute care au pus Romania pe harta lumii prin realizarile lor, contribuind la patrimoniul cultural si stiintific al umanitatii. Dar imi doresc, asa cum am spus, ca prezenta romanilor peste hotare sa fie o chestiune de alegere, nu una de necesitate.

Pana atunci, propun romanilor din afara granitelor un parteneriat bazat pe incredere si scop comun: transformarea Romaniei intr-un stat poster si puternic."