Comisiile de cultura si buget ale Parlamentului, reprezentanti ai ministerelor, reprezentanti ai presedintiei, dar si premierul Dacian Ciolos vor discuta marti cu membri ai conducerii interimare a televiziunii publice despre salvarea financiara a institutiei.

Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TVR si MediaSind au trimis luni doua scrisori catre Biroul permanent al Camerei Deputatilor, in care cer demiterea actualului director general interimar al SRTV, Irina Radu, precum si constituirea unei comisii parlamentare care sa ancheteze modul in care a fost condusa televiziunea publica in ultimii 15 ani.

"Situatia grava a TVR, fara precedent, nu este nicidecum rezultatul executarilor silite ale salariatilor pentru drepturile banesti cuvenite si consfintite de instanta, ci rezultatul managementului dezastruos, manifestat prin incompetenta si rea-credinta, prin cheltuieli nesabuite si contracte oneroase, deservind interese de partid si, nu de putine ori, personale, ale celor ce au fost trimisi sa conduca televiziunea publica din 2007 pana in prezent", se arata in scrisoarea Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TVR.

PSD a depus un proiect de modificare a legii SRTV prin care doreste separarea functiei de presedinte de cea de director general si numirea unui Consiliu apolitic. Ideea nu e sustinuta de PNL, care considera urgenta rezolvarea problemei datoriilor, nu reorganizarea functiilor de conducere.

Surse politice au spus pentru HotNews.ro ca este vorba despre un proiect ce ar urma sa intre in procedura de urgenta si, din acest motiv, "nu s-a intins" pentru a acoperi mai multe dintre problemele grave cu care se confrunta, in prezent, televiziunea publica. Sursele au afirmat ca separarea functiilor de presedinte si director general este "punctul central" al proiectului, fara a oferi alte detalii.

Masura vine in conditiile in care TVR functioneaza, in prezent, fara un Consiliu de Administratie, dupa demiterea celui condus pana in toamna anului trecut de Stelian Tanase. Televiziunea publica, aflata intr-osituatie financiara dezastruoasa, este condusa in prezent de Irina Radu, in calitate de director general interimar.

Televiziunea publica a terminat anul 2015 cu pierderi cumulate estimate la 689 milioane de lei, mai mici cu doar opt milioane fata de anul precedent, potrivit unor date preliminare prezentate in 28 ianuarie de sefa interimara a institutiei, Irina Radu.