Singurul manuscris din lume care contine cuvintele si diagramele originale ale lui Euclid, parintele geometriei, a fost postat pe internet ca parte a unui proiect major de a pune la dispozitie publicului larg comori ale bibliotecii Vaticanului, informeaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Euclid, care a trait aproximativ in jurul anilor 325 - 265 i.Hr., a conceput principiile geometriei. Documentele pe care el insusi le-a scris sunt pierdute, dar copii dupa acestea au fost facute de copisti acum mai bine de 1000 de ani.

Versiunea lucrarii sale "Elementele" ("Stihia") care face parte din biblioteca papala a fost copiata in limba greaca in secolul al IX-lea dupa Hristos. Ca una dintre cele mai pretioase artefacte din domeniul stiintei, lucrarea a fost disponibila numai pentru cercetatorii acreditati la Roma pana la actuala versiunea digitala accesibila online.

Vizitatorii site-ului bibliotecii Vaticanului www.vatlib.it pot vedea, de exemplu, versiunea originala a teoremei lui Pitagora care demonstreaza proportiile laturilor unui triunghi. Fiecare dintre copiile medievale de mai tarziu ale lucrarii 'Elementele' lui Euclid contine cate o editie diferita a cartii, modificata ulterior de un matematician grec.

Finantate prin donatii, biblioteca Vaticanului digitalizeaza in medie 2000 de lucrari vechi pe an. Aceasta activitate poate dura o lunga perioada de timp, avand in vedere ca Vaticanul are in patrimoniu 83.000 de manuscrise in biblioteca sa, noteaza agentia DPA.