Afacerea plagiatelor Cercetatorii asociatiei Ad Astra: Cerem sa se aplice legea existenta, care permite sanctionarea plagiatului / CNATDCU sa analizeze in regim expres orice sesizare de plagiat in doctorate

de R.P.     HotNews.ro
Luni, 22 februarie 2016, 11:23 Actualitate | Esenţial

Acordarea unui titlu academic
Foto: Agerpres
Asociatia Ad Astra a cercetatorilor de pretutindeni avertizeaza ca mecanismul propus de ministrul Educatiei pentru demascarea plagiatelor nu va face decat sa mentina sau sa degradeze situatia actuala. Cercetatorii cer "aplicarea cadrului legal existent deja, care permite sanctionarea plagiatului", si analizarea in regim expres de catre CNATDCU - prima institutie care a constatat in 2012 ca Victor Ponta a plagiat, dupa care a fost reorganizata de Liviu Pop - a oricarei sesizari de plagiat intr-o teza de doctorat.

Citeste comunicatul integral remis HotNews.ro de catre Asociatia Ad Astra:

Asociatia Ad Astra constata ca, in ciuda presiunilor publice si a intensificarii discutiilor referitoare la problema plagiatelor, in locul unei abordari simple, clare si care sa duca rapid la eliminarea acestui flagel care ameninta credibilitatea internationala a sistemului de invatamant romanesc, decidentii politici aleg implementarea unor masuri complicate procedural, cu durate lungi de timp si care, cel mai probabil, in contextul actual, nu vor duce la o redresare rapida a deficientelor din sistemul de invatamant romanesc. Desi problemele referitoare la plagiat au aparut si au fost discutate pe larg inca din 2012, atat MENCS cat si marea majoritate a universitatilor din Romania nu au luat masuri energice pentru imbunatatirea integritatii in mediul academic.

Observam ca, la aproape patru ani, situatia nu s-a schimbat aproape deloc. Mai observam ca, atunci cand au fost luate masuri, acestea au fost de regula in cazuri in care persoanele implicate aveau o pozitie publica inalta, de multe ori scopul principal devenind o lupta politica si nu in beneficiul sistemului de invatamant.

Ne exprimam ingrijorarea ca, in noua propunere (proiect de Hotarare de Guvern privind modificarea si completarea HG nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat: http://www.edu.ro/index.php/articles/24000), aceasta situatie nu va fi decat mentinuta si sistemul va continua sa se degradeze.

Salutam lansarea de catre dl Presedinte Klaus Iohannis a dezbaterii nationale pe tema educatiei si cercetarii si declararea anului 2018 drept an de "resetare a sistemului". Asa cum sublinia domnia sa, sistemul romanesc de educatie si cercetare sufera de "reformita cronica".

Tocmai datorita acestei reformite cronice, plagiatul ramane in continuare un flagel al societatii romanesti. Pentru exemplificare vom lua cazul doctoratelor plagiate:
 • Prin Hotararea nr. 681 din 29 iunie 2011 era aprobat Codul studiilor universitare de doctorat.
 • Art. 50 al acestuia prevede: (1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala in organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului poate lua masurile prevazute la art. 170 din Legea nr. 1/2011.
 • Art. 170 al Legii 1/2011, la care se face trimitere mai sus, prevede: (1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studentidoctoranzi.

 • Ordinul nr. 3504 din 12 martie 2012 detalia metodologia punerii in practica a celor de mai sus (vezi art. 27). Din pacate insa, Ordinul nr. 3504 din 12 martie 2012 a fost abrogat de Ordinul nr. 4608 din 28 iunie 2012, care la randu-i a fost abrogat de Ordinul nr. 5644 din 5 septembrie 2012, aflat inca in vigoare, dar cu amendamente numeroase.
Constatam deci ca inca din 2012 exista cadrul legal pentru retragerea titlului de doctor de catre MENCS, la propunerea CNATDCU. In acest context si in lumina dezbaterii nationale pe tema educatiei si cercetarii, initiate de Presedintie, cerem:
 • Aplicarea cadrului legal existent deja, care permite sanctionarea plagiatului.
 • Ca toate universitatile din Romania sa publice sau sa puna la dispozitie pentru consultare (versiune online si tiparita, sau numai online) tezele de doctorat sustinute de la infiintarea Scolilor Doctorale si pana in prezent (conform cu art. 168 alin. 9 din Legea 1/2011 si art. 66, alin. 1 din Codul studiilor universitare de doctorat); modul de acces la toate tezele sa fie clar descris pe pagina principala a universitatii; accesul la tezele disponibile numai in bibliotecile universitare sa se faca pe baza legitimatiei de intrare sau codului de acces electronic, fara nici un fel de restrictii suplimentare. Tezele vor fi publicate imediat dupa sustinere. Autorul poate declina publicarea in intregime a tezei pana la un interval de 5 ani de la sustinere. Rezumatul tezei se va publica intotdeauna online cu 3 saptamani inainte de sustinere.
 • CNATDCU sa analizeze in regim expres (recomandabil 45 de zile) orice cerere care semnaleaza o suspiciune referitoare la integritatea unei teze de doctorat.
 • MENCS sa puna la punct un mecanism care sa duca la retragerea titlului de doctor si de conducator de doctorat, in cazurile in care s-au dovedit abateri de la normele etice si stiintifice de redactare a unei teze de doctorat, in maxim 60 de zile de la decizia CNATDCU (inclusiv prin reaprobarea metodologiei cuprinse in Ordinul nr. 3504 din 12 martie 2012, art. 27).
 • Demararea de urgenta de catre CNATDCU a unei actiuni de verificare a calitatii scolilor doctorale si aplicarea sanctiunilor legale acolo unde se constata abateri, inclusiv prin inchiderea acestora.
In acelasi timp, dorim sa subliniem ca discutia referitoare la plagiate si incalcarea integritatii academice nu trebuie sa se rezume doar la tezele de doctorat! Similar cu propunerile de mai sus trebuie sa existe mecanisme de sanctionare a altor incalcari ale integritatii stiintifice precum: lucrari stiintifice plagiate, rapoarte de cercetare masluite, monografii plagiate, si altele.

Avand in vedere cele de mai sus, cerem ca persoanele asupra carora planeaza orice suspiciuni care le vizeaza integritatea stiintifica sa nu participe la discutiile patronate de Presedintie, indiferent ca sunt reprezentanti ai partidelor politice, institutiilor statului, universitatilor sau oricaror altor organizatii. O reforma reala a educatiei si cercetarii poate fi realizata doar de catre oameni integri.

Intr-un comunicat al Asociatiei Ad Astra din 12.05.2012, mentionam: "Plagiatul - una dintre cele mai grave incalcari ale eticii in cercetare si educatie - este in aceste zile in fruntea agendei publice din Romania. Aceasta grava problema a mediului academic autohton a fost tratata cu discretie pana acum, si tocmai de aceea consideram ca atentia critica ce i se acorda din partea presei si a societatii civile este benefica. Consideram ca acest tip de presiune publica trebuie sa conduca in cele din urma la interzicerea juridica a accesului la functii publice de inalt nivel (ministere, parlament, primarii, ambasade etc.) a oricarei persoane dovedite de plagiat." Din pacate, aceste afirmatii sunt inca de actualitate.

Membrii Asociatiei Ad Astra
22.02.2016


Citeste si:


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

2027 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  "santionarea" e gresit (Luni, 22 februarie 2016, 12:25)

  Phil Austin [utilizator]

  corect este "shamptziunea"
 • +3 (3 voturi)    
  CNATDCU insusi trebuie curatat de lepre (Luni, 22 februarie 2016, 13:51)

  Maniu [utilizator]

  Ia uitati-va feciori, ce fauna haladuieste prin NOUL CNATDCU in era post Funeriu. Cativa infractori, lepre comuniste, iliesciene, la comisiile de arte, teatru si maniere elegante.
 • +4 (4 voturi)    
  Spalatorul de cadavre ! (Luni, 22 februarie 2016, 14:17)

  Susufler0 [utilizator]

  Cum poti sa iei masuri impotriva unuia care te-a omenit, te-a facut academician, ti-a dat o renta pe viata, cu care te vei intalni tot restul vietii tale, sau daca nu, te va bantui tot restul vietii precum si impotriva atatora si atatora colegi academicieni si doctori ?
  Ce om nefericit poti fii, profesore ! Mi-e mila de tine.
 • +2 (2 voturi)    
  sprijin pt Ad Astra (Luni, 22 februarie 2016, 14:25)

  sile1 [utilizator]

  Perfect de acord cu cele prezentate in articol.

  Scoaterea gunoiului de sub pres era necesar a fi facuta mai demult dar nu se atinsese ,probabil, masa critica necesara bascularii sistemului.

  Cred ca a venit vremea ca acest lucru sa se intample deoarece lucrurile au luat o amploare fara precedent.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică