Occidentul e pe cale sa piarda Republica Moldova. Moldovenii protesteaza impotriva coruptiei, ceea ce nu inseamna ca ei sunt pro-europeni, scrie publicatiaForeign Policydespre situatia din Republica Moldova, citataAgora.md.

Proteste la ChisinauFoto: Captura Realitatea.md

"Protestatarii nu sunt nici pro-rusi, nici pro-occidentali (...) In Republica Moldova, populatia doreste ca oamenii corupti sa plece, asta in timp ce multi dintre acestia sunt pro-occidentali", scrie publicatia.

Conflictul prelungit intre opozitie si guvern niciodata nu a tinut de geopolitica, ci mai degraba de coruptie care ameninta sa distruga increderea oamenilor in democratie. Iar daca Occidentul nu va intelege acest lucru si nu va fi de partea oamenilor, ar putea pierde Moldova, constata autorul.

Potrivit acestuia, "cu exceptia tarilor baltice, coruptia si abuzul de putere afecteaza toate statele post-sovietice, iar cea mai mare victima este increderea oamenilor in valorile democratice. (...) Experienta rusilor a aratat ca oamenilor nu le pasa doar de valori, drepturi si libertati, ci, de asemenea, de stabilitate, locuri de munca si un viitor sigur pentru copiii lor. Acest lucru este valabil si pentru Republica Moldova".

Cu cat mai mult coruptia ameninta democratia in Moldova, cu atat mai multe argumente are opozitia - acesta este punctul principal pe care Occidentul ar trebui sa inteleaga, inainte de a da mana cu guvernantii dubiosi din aceasta conducere post-sovietica, conchide autorul articolului.