Cuantumul premiilor acordate de Guvern sportivilor va fi identic pentru aceeasi categorie de competitie si acelasi rezultat obtinut, potrivit unei propuneri legislative depuse de un grup de parlamentari PSD, informeaza Mediafax.

Propunerea legislativa pentru completarea Legii educatiei fizice si sportului nr.69/2000 prevede ca, pentru performante deosebite obtinute in competitii sportive, Ministerul Tineretului si Sportului poate acorda premii, prin Hotarare de Guvern, sportivilor in functie de valoarea performantei, de importanta si amploarea competitiei. Cuantumul premiilor este identic pentru aceeasi categorie de competitie si acelasi rezultat obtinut de sportivi.

Initiatorii precizeaza, in expunerea de motive, ca modificarea legii are ca scop eliminarea unor eventuale inechitati ce ar putea sa apara in acordarea premiilor.

Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor, pe 9 februarie, se afla in consultare publica si este semnat de cinci parlamentari PSD (Iordache Florin, Neacsu Marian, Paslaru Florin-Costin, Tilvar Angel, Vlase Petru Gabriel).

La sfarsitul lunii decembrie, Guvernul Ciolos a premiat jucatoarele nationalei de handbal cu cate 60.000 de lei pentru medalia de bronz cucerita la Campionatul Mondial din Danemarca, fata de 14.800 de lei cat prevede legea pentru o medalie de bronz mondiala, suma putand fi dublata, tot conform normelor legale in vigoare. Premiul acordat fiecarei handbaliste a fost suplimentat insa printr-o decizie a Executivului.

Masura a fost criticata de mai multi sportivi, care au cucerit medalii mondiale in 2015 si care au fost premiati cu sume mai mici.

Cel care a dat tonul nemultumirilor a fost gimnastul Marian Dragulescu. De astfel, intr-o campanie declansata pe Facebook de Corina Dragulescu, sotia gimnastului, au fost cerute drepturi egale la premieri pentru sportivii medaliati mondial in 2015, dar si sprijinul echipei nationale de handbal feminin in acest demers.