Premierul britanic David Cameron si-a argumentat cauza aproape toata noaptea la Bruxelles, in conditiile in care partenerii sai din UE sunt determinati sa limiteze concesiile ce ar ajuta la mentinerea Marii Britanii in blocul comunitar. Discutiile au reinceput vineri, dar sunt foarte dificile si s-ar putea intinde si in zilele urmatoare.

David CameronFoto: Comisia Europeana

Desfasurarea LIVETEXT a evenimentelor de vineri:

24.13Prim-ministrul Marii Britanii sustine ca acordul la care s-a ajuns raspunde angajamentelor pe care si le-a asumat la inceputul procesului de negociere

24.08David Cameron a declarat ca acordul cu UE ii va da Regatului Unit un "statut special". "Am negociat un plan cu liderii europeni care ii va da Regatului Unit un statut special in UE. Voi recomanda, maine, planul cabinetului de ministri", a scris premierul britanic pe contul sau de Twitter.

23.37 Liderii europeni ar fi ajuns la un acord asupra masurilor care trebuie adoptate pentru a reforma pozitia Regatului Unit fata de UE, dupa ore de negocieri dificile, informeaza Reuters

23.34 Presedintele Consiliului, Donald Tusk, a sustinut ca exista suport unanim pentru un plan de reforme care sa pastreze Marea Britanie in UE

23.30 UE si Marea Britanie au decis ca toate statele membre pot sa renunte la trimiterea de alocatii pentru copiii imigrantilor, atat pentru beneficiarii actuali, cat si pentru solicitantii viitori, dupa 2020

23.22 Purtatorul de cuvant al lui Donald Tusk sustine, pe Twitter, ca nu s-a ajuns inca la un plan de reforme acceptat in cadrul negocierilor

22.47 Ministrul de Justitie britanic Michael Gove, un aliat apropiat al premierului, va sustine iesirea Marii Britanii din UE in campania pentru referendum, potrivit Reuters.

19:45 Presedintele francez Francois Hollande a afirmat vineri ca va face "ce trebuie facut" pentru a "pastra Regatul Unit in Europa", intr-un interviu acordat la postul de radio France Inter.

"Voi face ce trebuie facut petnru ca noi sa putem pastra Marea Britanie in Europa, dar cu conditia ca Europa sa poata avansa", a declarat presedintele francez.

19.00 Negocierile dintre Londra si celelalte 27 de state membre ale UE vor continua vineri seara la Bruxelles, a afirmat premierul britanic David Cameron.

"Negocierile vor continua in aceasta seara. Un consiliu de ministri nu este posibil in aceasta seara. Va avea loc cand si daca un acord este incheiat", a scris Cameron, pe Twitter.

Un astfel de consiliu va avea drept subiect anuntarea datei referendumului privind apartenenta Marii Britanii la UE.

17.13Situatia in privinta acordului cu Marea Britanie este ¬critica¬, sesiunea de de dupa-amiaza a fost amanata pentru cina, iar liderilor UE li s-a spus sa-si rezerve camere de hotel pentru noaptea aceasta - oficial UE, citat de Reuters.

¬Situatia este critica. Sesiunea programata pentru 15.00 GMT a fost anulata si intalnirea liderilor a fost amanata pentru cina, cel mai devreme, si li s-a cerut sa-si rezerve camere de hotel¬, a declarat oficialul european.

16.57Surse oficiale au confirmat pentru Reuters ca Grecia nu va fi de acord cu concluziile finale ale summitului daca nu primeste asigurari ca statele UE nu vor inchide granitele din cauza crizei migrantilor.

Tsipras ar fi primit asigurari ca pozitia sa va fi sprijinita de Franta si Germania, dar conditia pusa complica niste negocieri deja intr-o situatie delicata.

16.43Premierul slovac Robert Fico a spus ca este probabil un compromis privind calendarul ¬franei de urgenta¬ pentru beneficiile sociale acordate migrantilor, undeva intre 7 si 13 ani.

Intrebat despre conditiile puse de Tsipras, Fico a spus, scuturandu-si umeriii: ¬Ei bine, premierul grec ce comporta ca premierul grec¬.

16.17Ministrul polonez pentru afaceri europene, Konrad Szymanski a spus jurnalistilor ca s-au facut progrese, dar ca sunt necesare mai multe garantii, declaratia fiind data dupa ce Cameron s-a intalnit cu omologul sau polonez.

Szymanski a spus ca nu este sigur ca se va ajunge la o intelegere astazi. Punctul nevralgic ar fi indexarea alocatiilor copiilor, dar s-ar putea sa se fi ajuns la o intelegere privind calendarul 'franei de urgenta¬ dorite de Cameron.

15.18Premierul elen Alexis Tsipras spune ca va vota impotriva a tot ce propune Cameron daca nu i se promite ca nu se va inchide granita de nord a Greciei, spune James Mates de la ITV.

14.30Initiativa de parasire a UE de catre Marea Britanie beneficiaza de un sprijin intern de 36%, avand un avans de doua procente fata de opinia contrara, arata un sondaj TNS facut public vineri

14.08Polonia, Slovacia, Ungaria si Cehia (tari din Visegrad) sunt inca deranjate de planul Marii Britanii de a restrictiona alocatiile pentru copii migrantilor din UE - The Guardian.

13.36Cameron a spus ca discutiile ar putea dura pana duminica, potrivit corespondentei BBC din Bruxelles, Katya Adler. ¬Suntem bucurosi sa stam si pana duminica. Le-am spus copiilor si sotiei¬, ar fi declarat Cameron.

12.51 Presedintele francez Francois Hollande a intrat si el la discutiile din cea de-a doua zi a summit-ului spunand ca ¬mai este de lucrat¬ si ca trebuie sa existe un singur set de reguli ¬pentru a lupta impotriva speculatiilor (financiare)¬.

Franta este ingrijorata ca Marea Britanie cauta sa realizeze protectii speciale pentru City-ul londonez si sa inghete reglementarile privind sectorul financiar ceea ce ar limita spatiul de manevra al zonei euro.

Surse europene au declarat pentru The Guardian ca Hollande se va afla in ofensiva in privinta regulilor financiare.

12.22¬Inca nu s-a ajuns la nicio intelegere¬, a spus Cameron inainte de a intra la discutiile de vineri. ¬Voi cadea de acord doar daca Marea Britanie primeste ceea ce are nevoie, asa ca reintru acolo, vom continua sa lucram si voi face tot ce imi sta in putinta¬, a adaugat el.

11.38O caricatura din Sueddeutsche Zeitung rezuma frustrarea germanilor fata de repetatele pretentii ale britanicilor de la summitul UE:

11.14Angela Merkel a declarat noaptea trecuta ca liderii Uniunii Europene vor ca Marea Britanie sa ramana in blocul comunitar.

¬Este adevarat ca nu toata lumea de la masa negocierilor considera ca sunt asa usor de acceptat solicitarile (Marii Britanii nota red.), dar exista vointa¬, a adaugat cancelarul german.

10.28 Liderul formatiunii eurosceptice Ukip incearca sa speculeze la maxim dificultatile de la summit, scrie The Guardian.

¬Pur si simplu nu pot sa cred ca la un moment dat domnul Cameron nu va obtine niste concesii de la acesti oameni pentru ca ei trebuie sa stie ca daca Cameron este trimis acasa umilit total, Brexitul se apropie inca un pic¬, a spus Nigel Farage.

9.22Cameron a avut peste noapte doua intalniri cu Tusk si chiar o a treia, la care a participat si Hollande.

¬Merge greu. Sunt unele semnale de progres, dar nu s-a cazut de acord pe nimic si mai sunt multe de facut. Ne asteptam ca premierul sa mai aiba o intalnire bilaterala cu Donald Tusk la 11.45¬, a declarat o sursa apropiata premierului britanic pentru Press Associaton.

9.01In primele ore ale zilei de vineri, liderii europeni au oferit verdicte diferite privind sansa unei intelegeri, premierul italiat Matteo Renzi spunand ca ¬este mai putin optimist¬ decat era inainte.

Prim-ministrul finlandez Juha Sipila a sugerat ca s-ar putea ajunge vineri la un acord, cel spaniol, Mariano Rajoi a declarat ca lucrurile ¬merg bine¬.

Dar premierul olandez Mark Rutte a pus pe tapet posibilitatea ca discutiile sa se intinda pana sambata.

------

Lideri si diplomati au spus ca un acord ce i-ar permite lui Cameron sa se intoarca la Londra si sa demareze o campanie in favoarea ramanerii in UE pentru referendumul din iunie este inca pare fezabil pana la finalul summitului ce se incheie vineri, dar unii au declarat ca problemele ramase se dovedesc greu de rezolvat, tinand pe loc discutiile.

¬S-ar putea sa dureze mai mult decat cred ei¬, a spus premierul irlandez Enda Kerry cand a parasit summit-ului, unde Cameron a ramas peste noapte la discutiile cu lideri UE, inclusiv cu presedintele francez Francois Hollande si cu premierii Belgiei si Cehiei.

Cei trei au negociat pozitia UE in diferite puncte dificile ale ciornei de acord intermediata de presedintele summitului Donald Tusk, care a spus jurnalistilor ca ¬deocamdata am facut ceva progrese, dar au ramas multe de facut¬.

Potrivit The Guardian, Cameron a fost avertizat de colegii sai ca nu va mai primi alta sansa daca nu se ajunge la o intelegere la reuniunea de acum.

Negocierile se vor relua probabil vineri in jurul orei 9.30 (13.00 ora Romaniei).

Cameron a plecat dimineata dupa ultima intalnire, putin dupa ora 5.30, cu pas rapid si fara sa declare nimic.

Joi, in prima zi a summitului, David Cameron a pledat la Bruxelles, in fata omologilor sai europeni, in favoarea "unui acord credibil" pentru britanici, care sa rezolve "pentru o generatie" problema relatiilor dintre tara sa si UE.