Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a declarat joi seara la Digi 24 ca vineri se va deplasa impreuna cu premierul Dacian Ciolos la Spitalul de Pediatrie din Pitesti pentru a observa situatia de ansamblu.

"Maine voi merge cu premierul, este direct interesat de acest lucru si vom face o vizita la Spitalul de Copii din Pitesti pentru a vedea in totalitate situatia de acolo si de a vedea in ansamblu situatia.(...) Trebuie sa vezi situatia in teren dincolo de situatia anchetei epidemiologice care se desfasoara fara doar si poate, dincolo de aceasta probabil ca o ancheta sociala nu strica niciodata. Pur si simplu, a vedea nevoile acelor oameni pentru ca pana la urma pentru oameni facem aceste lucruri, nu pentru a gasi bacteria respectiva. Poate ca in alergatura ultimilor ani s-au pierdut multe masuri normale igienice. Probabil ca scoala nu ne invata suficient. (...) Este intotdeauna si componenta de igiena atunci cand apar lucrurile acestea, dar nu neaparat din vina parintilor. Lucrurile acestea pot sa apara chiar si in situatia unei igiene corecte. Trebuie sa facem profilaxia", a afirmat ministrul citat de Agerpres.

El a sustinut ca nu corespunde realitatii ideea emiterii unei alerte de calatorie pentru judetul Arges intrucat nu au aparut cazuri noi.

"Nu corespunde realitatii din ziua de astazi. Dupa cum vedeti, nu au mai aparut cazuri noi si nu a fost pus in evidenta respectivul germen pe care il cautam. Nu se impune in niciun fel o astfel de masura", a spus Patriciu Achimas-Cadariu.

Intrebat care ar fi cauzele imbolnavirii copiilor, el a spus ca a aflat de la oamenii din judetul Arges ca acolo este folosit foarte mult ingrasamant natural, existand astfel posibilitatea dezvoltarii unor germeni.

"Nu as vrea sa speculez, dar din ce am inteles de la oameni care provin din zona, este un pamant manos, se utilizeaza extrem de mult ingrasamantul natural. Nu sunt un specialist in acest domeniu. Probabil o posibilitate mai mare a unor germeni de a se dezvolta in pamant sau pe pamant si ulterior sa vina in contact cu diverse obiecte sau fructe, legume. Este o speculatie, ma feresc de speculatii. Este singurul element pe care il am de la oameni din zona", a raspuns reprezentantul MS.

Intrebat de posibilitatea demiterii sale de catre premier, ministrul a spus ca in prezent se concentreaza pe ajutorarea copiilor bolnavi, restul fiind 'secundare'.

"In acest moment ma concentrez pe ceea ce trebuie sa fac, iar in situatia aceasta care este criza noastra din acest moment ma concentrez ca acei copii sa aiba tot ceea ce au nevoie. (...) Ii sprijinim cu tot ceea ce se poate si in continuare lucram la MS care trebuie sa aiba grija de sanatatea tuturor celor 20 de milioane de romani. Aceasta este preocuparea mea in acest moment, restul sunt secundare", a mai spus ministrul Sanatatii.