Arena Nationala va putea fi folosita pe propria raspundere de Primaria Capitalei si Federatia Romana de Fotbal pentru desfasurarea de competitii sportive pana la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, dupa ce modificarile aduse OG 52/2015 vor intra in vigoare, au precizat seful IGSU, generalul Ovidiu Vasilica, si adjunctul acestuia, colonelul Benone Duduc, joi, in urma unei vizite la stadion, potrivit Agerpres.

Arena NationalaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Seful IGSU a precizat ca vizita de evaluare efectuata la Arena Nationala s-a desfasurat dupa o sedinta organizata la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si la care au participat viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministru Internelor, Petre Toba, presedintele Federatiei Romane de Fotbal si primarul interimar al Capitalei. El a mentionat ca s-a discutat despre siguranta cetatenilor care vin pe acest stadion si despre legalitatea activitatilor care au loc acolo.

'Aspectele de legalitate vizeaza unele modificari legislative adoptate miercuri in Camera Deputatilor, care este Camera decizionala in ceea ce priveste Ordonanta 52 din 2015 pentru modificarea si completarea Legii 307 privind apararea impotriva incendiilor. Si anume, faptul ca la legea de aprobare a acestei ordonante au fost propuse o serie de amendamente, printre care stabilirea unui termen de intrare in legalitate pentru obiectivele care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu, asa cum este si Arena Nationala. Respectiv, de a obtine acest act pana la data de 31 decembrie 2016. De asemenea, amendamentele mai vizeaza faptul ca, pana la acest termen, obiectivele functioneaza pe raspunderea beneficiarului din punct de vedere al asigurarii masurilor de securitate la incendiu. Nu se supun acestei exceptii acele obiective la care se constata incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu si pentru care institutia noastra aplica masura complementara de oprire a functionarii, ceea ce nu este cazul Arenei Nationale', a declarat colonelul Duduc.

El a explicat ca incalcarile grave la cerinta de incendiu sunt stabilite prin HG 915 din 2015 si care, in principiu, 'vizeaza depasirea numarului de utilizatori, incalcarea prevederilor legale in ce priveste evacuarea utilizatorilor, efectuarea de lucrari de constructii care impiedica evacuarea in siguranta a utilizatorilor'.

Intrebat daca Arena Nationala va putea fi folosita incepand de astazi, Duduc a spus: 'Legea asta prevede: cele trei amendamente de care va vorbeam'.

Potrivit oficialului IGSU, la acest moment, nu exista o solicitare de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu pentru Arena Nationala.

'In momentul in care vom avea o astfel de solicitare, cu toate documentatia si cu intrunirea conditiilor legale, vom analiza si vom decide in ceea priveste emiterea acestui document', a aratat Duduc.

Seful IGSU a intervenit si a precizat ca declaratiile date se refera 'doar la aparare impotriva incendiilor'.

'Doar am facut precizarile ca exista un nou context legislativ. In continuare sunt raspunderile proprietarului si ale organizatorului competitiei si jocului sportiv, asa cum prevede legea', a declarat Ovidiu Vasilica.

El a precizat ca in acest moment nu se poate vorbi de un aviz in cazul Arenei Nationale.

'Vorbim de autorizatie, ei trebuie sa desfasoare niste activitati pentru obtinerea acestor autorizatii. Si au obligatia aceasta legala pana la momentul 31 decembrie. E vorba de a face o serie de testari la foc. Dupa aceea, trebuie sa elaboreze o documentatie foarte laborioasa care se cheama agrement, acel agrement este supus intr-o comisie tehnica, dupa care ISU Bucuresti-Ilfov va da sau nu va da avizul', a subliniat seful IGSU.

Intrebat daca meciul de fotbal Romania-Spania, programat pentru 27 martie, va putea sa se desfasoare pe Arena Nationala, Ovidiu Vasilica a raspuns: 'Nu am luat in discutie un meci anume'.

'Se va modifica cadrul legal si vom vedea, daca se incadreaza pana-n 27 (martie - n.r.), si toate celelalte elemente', a spus Ovidiu Vasilica.