Ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, a apreciat ca Romania trebuie sa 'alerge puternic' in cei mai putin de patru ani care au ramas pana cand tara noastra va detine presedintia Consiliului UE, fiind importanta resursa umana care va asigura exercitarea acestui mandat, dar si pregatirea logistica, potrivit Agerpres.

'Anumiti pasi s-au facut. Trebuie sa spun ca apreciez ce a facut predecesorul meu, Bogdan Aurescu, in aceasta privinta, dar timpul fuge foarte tare si mi-e teama ca trebuie sa alergam puternic in acesti mai putin de patru ani cat avem pana acolo', a spus seful diplomatiei, miercuri seara, la Realitatea Tv.

El a explicat ca este foarte importanta resursa umana, in conditiile in care foarte multe reuniuni si grupuri de lucru vor fi prezidate de catre oficiali romani.

'Este extrem de importanta - si aici, poate, timpul s-a scurs si mai repede decat in alte privinte - resursa umana care sa asigure exercitarea presedintiei. Sa nu uitam ca, exceptand Consiliul Ministrilor de Externe, unde, reuniunile sunt prezidate de inaltul reprezentant, toate celelalte consilii sectoriale - agricultura, economie, finante, justitie, afaceri interne - vor fi prezidate de ministri romani. Mai departe, grupuri de lucru: COREPER 1, COREPER 2, diverse grupuri sectoriale, Consiliul special agricol. Sunt multe, sunt sute. Ele vor trebui prezidate, gestionate de romani. A prezida asemenea formate, a ajuta la realizarea compromisurilor si consensului in asemenea formate e un exercitiu care presupune experienta si indemanare cu totul deosebite', a spus Comanescu.

Seful diplomatiei a atras, de asemenea, atentia asupra pregatirii logistice, mai ales in localitatile din provincie, in vederea gazduirii unor reuniuni.

'Multe dintre reuniunile Consiliilor se realizeaza la Bruxelles, dar foarte multe, in deosebit cele informale, se organizeaza in tara care detine presedintia. Deci, va trebui sa vedem: avem capacitatea, inclusiv logistica, administrativa: sali de reuniuni, cu tot ce inseamna dotarile lor. Capitala dispune de mai multe mijloace. Dar este o oportunitate extrem de buna ca tara sa fie cunoscuta si in profunzimea ei si atunci trebuie sa vedem: avem suficiente capacitati pentru ca unele dintre reuniuni sa le organizam nu doar la Bucuresti. (...) De ce nu la Iasi, Galati, Constanta sau Cluj, Timisoara? Asta inseamna foarte mult de lucru, pentru ca nu se pot desfasura oricum', a mai afirmat ministrul Afacerilor Externe