Pentru combaterea saraciei nu este nevoie doar de fonduri, ci si de utilizarea eficienta a acestora si de umanitate, a declarat miercuri premierul Dacian Ciolos, cu ocazia lansarii in dezbatere publica a Pachetului integrat anti-saracie, document ce include 47 de masuri destinate tuturor categoriilor de varsta. Ciolos a spus ca doreste constituirea unui parteneriat sau o coalitie anti-saracie, care sa reuneasca ONG-urile si autoritatile publice.

"Vrem sa constituim impreuna un parteneriat sau o coalitie anti-saracie, care sa reuneasca ONG-urile si autoritatile publice. Nu este suficient ca avem fonduri, este nevoie de o utilizare eficienta a acestora si de umanitate. Unele dintre masurile incluse in pachet se aplica deja, dar au nevoie de o mai buna coordonare, unele le pregatim impreuna, iar pentru altele am vrea sa pornim de la experiente punctuale pe care dvs. le aveti la nivel local, si sa incercam sa le reorganizam sau sa le extindem, pe parcurs", a afirmat premierul Dacian Ciolos, in cadrul dezbaterii de la Palatul Victoria.

Cresterea ratei de ocupare a populatiei cu varsta intre 20-64 de ani, de la 65,7% in 2014, la 70% in 2020, si reducerea, pana in anul 2020, cu cel putin 580.000 de persoane a celor aflate in risc de saracie si excluziune sociala sunt doua dintre obiectivele acestui pachet. Obiectivele Pachetului integrat pentru combaterea saraciei sunt corelate cu cele ale Strategiei Europa 2020.

Masurile din Pachet sunt structurate pe categorii de varsta, au un calendar de aplicare si sunt identificate surse de finantare.

Ciolos a spus ca e un document care va fi finalizat in grupuri de lucru impreuna cu ministerele, cu autoritatile publice locale si cu ON-urile. "Dincolo de aceasta abordate pe categorii de varsta, exista si masuri pentru intreaga familie, care vizeaza imbunatatirea locuintelor sau sanatatea in mediul rural, precum si cateva masuri transversale, cum ar fi incluziunea persoanelor cu dizabilitati", a precizat Ciolos. Pentru punerea in aplicare a celor 47 de masuri din pachert, vor fi folosite atat fonduri europene, cat si fonduri de la bugetul de stat.

Mai multe detalii, vezi documentul atasat.