Ministerul Justitiei a lansat, miercuri, procedura de recrutare in vederea nominalizarii unui nou procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in urma vacantarii functiei, dupa demisia lui Tiberiu Nitu, anunta ministerul, intr-un comunicat. Numirea unui nou procuror general se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

"Doresc sa incurajez procurorii sa participe intr-un numar cat mai mare la aceasta procedura de selectie in vederea propunerii pentru numirea in cea mai inalta functie in Ministerul Public, si ii asigur pe toti cei care, prin rezultatele lor au dovedit integritate si impartialitate, precum si un inalt nivel de profesionalism, ca vor avea sanse egale", a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

Numirea in functia de Procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se face de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, potrivit dispozitiilor din art. 54. alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Criteriile avute in vedere pentru ocuparea functiei de Procuror General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si calendarul estimativ al procedurii pot fi citite aici.