Proiectul de lege care prevede desfiintarea inspectoratelor scolare a fost adoptat tacit, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor, transmite Agerpres. Potrivit proiectului, atributiile inspectoratelor ar urma sa fie preluate de catre minister si autoritatile publice locale. Camera Deputatilor este prima sesizata, iar Senatul este for decizional.

Proiectul de act normativ stipuleaza ca atributiile inspectoratelor scolare vor fi preluate de catre minister, respectiv Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), prin infiintarea unui departament pentru inspectie scolara, si de catre autoritatile administratiei publice locale, prin infiintarea unui compartiment de specialitate in cadrul aparatului primarului sau al Consiliului Judetean, noteaza Agerpres.

Urmareste aici traseul proiectului de lege

Proiectul ii are ca initiatori pe deputatii Mihai Sturzu (PSD) si Liliana Ciobanu, Cornel-George Comsa, Mihai Deaconu, Catalin-Daniel Fenechiu, Razvan Rotaru (independenti).

In Expunerea de motive, initiatorii sustin ca "propunerea include proiectul Guvernului din 2013 privind descentralizarea palatelor copiilor si cluburilor". "In urma consultarilor realizate, atat Consiliul National al Elevilor, cat si Asociatia Elevilor din Constanta sustin desfiintarea inspectoratelor scolare si descentralizarea competentelor", spun initiatorii.

Acestia arata ca "intr-un raport din 2010 al Bancii Mondiale, Romania era sfatuita sa accelereze procesul de descentralizare".

"Cu privire la efectele sale, unele atributii ale inspectoratelor vor trece la autoritatile administratiei publice locale, prin infiintarea unui compartiment de specialitate in cadrul aparatului de specialitate al primarului sau al consiliului judetean, pentru scolile speciale. ARACIP va prelua prin intermediul unui departament atributia de inspectie scolara, care este strans legata de cea a controlului calitatii educatiei, iar ministerul educatiei se va ocupa in principal de examenele nationale", explica initiatorii.

Acestia afirma ca, "in cazul Bacalaureatului, de exemplu, vor exista ca si pana acum o comisie nationala, comisii judetene (doar ca in cadrul MECS si nu ISJ) si comisii la nivel de scoala. Casa Corpului Didactic si CJRAE vor trece la Consiliul Judetean".

Deputatii sustin ca "descentralizarea in domeniul invatamantului preuniversitar nu se poate realiza fara desfiintarea inspectoratelor scolare, deoarece potrivit legii-cadru a descentralizarii, scolile sunt in competenta autoritatilor locale la nivel de comuna, oras, municipiu si acest lucru este datorat aplicarii principiului subsidiaritatii. Simplul transfer al actualelor inspectorate scolare la Consiliul Judetean nu este posibil deoarece s-ar crea relatii de subordonare intre Consiliul Judetean si Consiliul Local, lucru interzis de Constitutie".

Descarca de aici Expunerea de motive

Descarca de aici Forma initiatorului

Consiliul Economic si Social, Comisia pentru munca si Comisia pentru egalitatea de sanse au emis aviz nefavorabil, in timp ce Consiliul Legislativ si Comisia pentru drepturilor omului au emis aviz favorabil.

In urma cu o saptamana, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a declarat ca a dat aviz negativ acestui proiect de lege. "Pozitia Ministerului Educatiei a fost 'Nu'. Am dat aviz negativ initiativei, foarte clar. Nu, adica sa nu se desfiinteze. Si voi face tot ce tine de mine ca acest 'nu' sa il sustin si il voi sustine astfel incat sa isi faca efectul", a declarat, la Oradea, Adrian Curaj, citat de Agerpres.

In acelasi timp, ministrul a afirmat: "Eu sunt pentru descentralizare si am incredere ca vom putea impreuna sa consolidam ce s-a facut bun, sa corectam unde au fost probleme".