Politistul Marian Godina a scris, miercuri, pe pagina sa de Facebook, despre inca un caz de umirire a unui politist de la IPJ Brasov. Godina povesteste cum un tanar coleg de-al sau, proaspat absolvent al Academiei de Politie, a fost chemat in timpul liber de superiorii sai, pentru a da explicatii dupa ce a amendat un sofer care transporta brazi si care nu purta centura de siguranta. Conducerea IPJ Brasov i-a reprosat tanarului politist "modul de adresare, nu faptul ca a aplicat sanctiunea cu pricina". "Era clar ca baiatul nu vorbise deloc nepoliticos si ca a fost chemat pentru ca amendase pe cine nu trebuia. Ca nu se orientase", este concluzia lui Marian Godina.

Marian GodinaFoto: Facebook / Marian Godina

Redam integral postarea pe Facebook a politistului Marian Godina:

V-am zis ca sefii Politiei Brasov vor avea azi probleme si mai mari?

Morcovii din gradina IPJ Brasov cresc tot mai mari!

Sa asteptam sa vedem cum raspund la asta

Pe când mă pregăteam să plec acasă după ce fusesem schimbul 1, m-am întâlnit cu un coleg. L-am întrebat ce caută la poliţie, ştiind că e liber şi văzându-l îmbrăcat civil. Mi-a zis că l-a sunat şeful nostru şi i-a spus că trebuie să vină urgent la adjunctul şefului de inspectorat, la comisarul șef Melinte Sorin, pentru că amendase pe cineva cu o zi în urmă. Colegul meu e tânăr, venit din Academia de Poliţie. Îmi era milă de el când îl vedeam cât era de speriat şi de îngrijorat. Fusese chemat din timpul lui liber, pentru că îşi făcuse meseria. Ştiam ce îl aşteaptă şi parcă mă vedeam pe mine cu opt ani în urmă. Credeam că vremurile respective sunt de mult apuse şi nu îmi venea să cred că încă se mai practică aşa ceva. I-am spus colegului să fie tare şi, dacă are probleme, să mă sune să stăm de vorbă. L-am mai învățat ceva...

Eram acasă, seara, când m-a sunat. Avea vocea tremurândă, aproape că plângea. Mi-a povestit că a intrat în biroul şefului şi a fost întrebat de cât timp lucrează la Poliţia Rutieră. Apoi i s-a reproşat că a oprit, cu o zi în urmă, un şofer care transporta brazi şi care nu purta centura de siguranţă. I-a cerut actele, iar şoferul i-ar fi spus că vine chiar de la poliţie, unde dusese unul sau mai mulţi brazi. Colegul meu l-a sancţionat cu amendă pentru că nu folosea centura. Acum, îi era reproşat modul de adresare, nu faptul că a aplicat sancţiunea cu pricina. Era clar că băiatul nu vorbise deloc nepoliticos şi că a fost chemat pentru că amendase pe cine nu trebuia. Că nu se orientase. Ba mai mult, comisarul șef Necșulescu, șeful Serviciului Cabinet al IPJ Brașov, ce se afla și el în birou, a crezut de cuviinţă să îi explice că omul ăla nu purta centura ca să poată coborî mai repede, în caz că ar fi încercat să îi fure cineva brazii. Colegul meu era acum profund dezamăgit, iar eu încercam să îi ridic moralul. I-am spus să continue tot aşa şi să nu pună la suflet.

Cred că e lesne de înţeles că acel şofer era prieten bun cu vreunul din șefi şi era deranjat că fusese amendat, deşi el le ducea brazi la Poliție. Şi pe unde o fi mai transportat el brazi? Nu-i greu să ne închipuim.

Vă amintiți conversația, domnule Melinte Sorin? Știți că statul român a cheltuit bani pentru ca acel tânăr să devină polițist și să aplice legea în mod nepărtinitor? Știți că ați reușit să-i tăiați tot elanul și entuziasmul? Vreți să îl transformați într-un polițist care va amenda numai șoferi de dacii? Nu cumva avem nevoie de polițiști cărora să nu le fie teamă cui aplică o sancțiune?

Iar dumneavoastră, domnule Necșulescu, așa e domnule? dacă cineva transportă brazi nu trebuie să poarte centura ca să poată coborî repede dacă cineva încearcă să-i fure?

Sau doar dacă brazii sunt pentru Poliție?

Așa i-ați spus colegului meu, domnule Melinte?

"-Să știi că sunt foarte supărat pe tine! Ai sancționat un conducător auto care aducea un brad la Poliție, da? Ai sancționat un conducător auto pentru că nu purta centura de siguranță, un conducător auto care ți-a spus că "domnule, într-adevăr nu port, dar uitați, eu, bradul ăsta..îl duc la Poliție la dumneavoastră, este bradul pentru poliție."

-Nu am cunoștință despre așa ceva.

-Dar el spune cu totul și cu totul altceva. Eu am văzut un proces-verbal de sancțiune contravențională în care l-ai sancționat pe acest om, eu nu spun că dumneata n-ai dreptate, spun doar că l-ai sancționat...el ți-a spus...pe corect l-ai sancționat, pe corect...a încercat să negocieze cu dumneata..la modul de...ușor...și dumneata..."

Hopa, iar cuvântul NEGOCIERE, la fel ca la doamna de la Crucea Roșie. Așa vă învățați cunoștințele? Să negocieze cu Poliția?

Ați spus că doamna de la Crucea Roșie a făcut reclamație scrisă și d-aia am fost chemat de șefi, cu toate că din amărâtul ăla de comunicat de presă, pe care v-ați chinuit să-l dați ieri, reiese că doamna a înregistrat reclamația la două zile după ce am fost eu chemat de șefi.

Adică ați reacționat chiar înainte ca doamna să reclame, ați prezis ce se va întâmpla. Nu cumva știți și numerele care vor fi extrase la Loto duminică? Poate câștigați potul cel mare și vă duceți în țările calde. De tot.

Dar nenea ăsta cu brazii? Și el a făcut reclamație scrisă? Nu a făcut! A fost doar în audiență? Există un registru cu persoanele care vin în audiență. Apare în acel registru? Nu apare! Deci nici în audiență nu a fost!

Atunci? Cum ați fost sesizați? De ce l-ați chemat pe colegul meu să-l certați în halul ăla? Cineva v-a cărat brazi?

Știți cam cât costă un brad de Crăciun? Aș băga iar mâna în foc că nu ați cumpărat vreodată ca să știți.

Haideți, domnule Necșulescu, ieșiți cu un comunicat, haideți că ieri nu mai știați pe unde să vă ascundeți toți. Dați un comunicat referitor la nenea cu brazii? În 11.12 2015 s-a întâmplat, nu a trecut mult, sigur vă amintiți. Sunt foarte curios cum îl veți da. Dar dacă trece prea mult până dați comunicatul, va părea că nu prea știți ce să spuneți și că sunteți cam încurcați.

Aaaa...și încă ceva, domnule Melinte! E frumos ca tocmai despre omul care a adus brazi la poliție să spuneți "dă-l în p....mea?" Păi e frumos? Adică omul vă aduce trei brazi și dumneavoastră îl înjurați? În același context în care îl certați pe colegul meu că nu vorbise frumos? E urât!

Să răspundeți la asta vă rog:

1. De ce l-ați chemat pe colegul meu, DIN TIMPUL LUI LIBER, la biroul dumneavoastră, dacă nu există nicăieri nicio reclamație și șoferul cu brazi nu apare în registrul de audiențe?

2. De ce persoanele care transportă brazi nu trebuie să poarte centura de siguranță?

Aveți curajul să spuneți că nu ați zis așa???

Dar dumneavoastră, domnule Melinte, aveți curajul să spuneți că cele scrise mai sus nu sunt cuvintele dumneavoastră??? E foarte simplu să spuneți doar atât: eu nu i-am zis niciunui polițist cuvintele scrise acolo. Haideți, spuneți public că nu ați zis așa! Aveți curaj? Aveți? Știu că nu aveți.