Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, urmeaza sa se prezinte miercuri la Comisia de sanatate din Parlament unde fusese invitat sa prezinte un raport privind situatia copiilor din judetele Arges si Dolj internati la Spitalul "Marie Curie".

"L-am invitat pe domnul ministru, si toata comisia a fost de acord, sa vina sa ne prezinte un raport privind situatia bebelusilor internati la Spitalul "Marie Curie", sa vedem din punct de vedere organizatoric si din punct de vedere medical daca stie la ora actuala cu ce boala au fost contaminati si care este situatia", declarase miercuri deputatul Gratiela Gavrilescu.

Potrivit unui comunicat al comisiei, la intalnire sunt invitati sa participe, alaturi de ministru, si specialisti implicati in diagnosticul si terapia cazurilor mai sus mentionate de la Spitalul "Marie Curie", precum si cei implicati in gestionarea problemei de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a fost prezent si luni in Parlament, la dezbaterea "Ora Guvernului", unde a precizat ca ultimul raport pe care il are privind copii cu sindrom hemolitic-uremic de la "Marie Curie" a pus in evidenta trei cazuri cu infectii cu E coli si mai multe cazuri cu diversi virusi.

Ministrul Sanatatii declarase martie ca a fost in contact "continuu" cu specialisti din strainatate privind situatia copiilor cu sindrom hemolitic-uremic de la Spitalul "Marie Curie".

"Am fost in contact continuu cu acestia, cu colegii nostri din Franta, nu am fost numai eu in contact. Stiu ca am discutat si cu colegii olandezi cu ocazia vizitei. Exista acest Centru european de control al bolilor, cu care ne consultam pentru a vedea daca putem face mai mult fata de ceea ce s-a facut pana in acest moment. Este o procedura standard. S-a luat contact cu dansii, o echipa probabil se va deplasa aici si vom da toate amanuntele in momentul in care se va intampla acest lucru", a afirmat marti Achimas-Cadariu.

Ministrul a aratat ca reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) s-au autosesizat si au facut determinari in conformitate cu procedurile uzuale.

"M-am consultat cu colegii mei vizavi de acest lucru si nu exista recomandari in acest sens, adica sa determinam E.Coli de pe portocale din cauza substantelor cu care au fost tratate", a explicat demnitarul.

Potrivit acestuia, reprezentantii DSP Arges au fost anuntati in legatura cu copiii bolnavi la data de 9 februarie iar in 10 februarie a inceput ancheta.

Trei bebelusi au murit in urma infectiilor digestive grave, trei sunt in stare grava

Sapte copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt in continuare internati la Spitalul 'Marie Curie', trei dintre acestia in stare grava pe sectia de Terapie Intensiva, iar patru la Nefrologie, prezentand o stare buna, a declarat miercuri pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Denis Stanescu.

Potrivit acesteia, cei trei copii internati la Terapie Intensiva sunt urmariti indeaproape si nu necesita ventilatie mecanica. Toti trei sunt pe dializa peritoneala. Ceilalti patru copii cu sindrom hemolitic-uremic se afla internati la sectia de Nefrologie, trei fiind dializati, a spus medicul.

Doi copii au fost ecternati marti.