Ministerul Sanatatii a publicat, marti, pe site, o informare despre bacteria Escherichia coli (E.coli) si masurile de preventie a infectiei Shiga toxina E.coli (STEC), anunta Agerpres.

Escherichia coli este o bacterie larg raspandita in natura, care se gaseste in mod normal in intestinul omului si animalelor. Majoritatea bacteriilor care apartin acestui gen sunt inofensive, insa exista tipuri de E.coli implicate in producerea de boli diareice si de infectii urinare. Prezenta acestei bacterii in apa indica poluarea acesteia si trebuie evitat consumul pentru baut si prepararea hranei.

Unele tipuri de E.coli produc o toxina puternica denumita Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc aceasta toxina se numesc Shiga toxina E.coli sau STEC sau E.coli enterohemoragica (EHEC). Tipul de E.coli cel mai frecvent izolat care apartine acestui grup este O157:H7. In anul 2011, un alt tip, O104:H4, a produs peste 4.000 de imbolnaviri, mai ales in Germania, soldate cu 53 de decese.

'Exista si ale tipuri de STEC cu circulatie mai redusa (O26, O103,O111, O145), dar care pot produce, ca si cele mentionate anterior, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU). SHU reprezinta o complicatie majora care este un tip de insuficienta renala si apare la circa 10% din cazurile de boala diareica produse de STEC, mai ales la copiii de 0-5 ani si la persoanele in varsta', sustine MS.

Infectia apare in urma ingestiei de STEC, chiar in cantitate extrem de mica (doar 1.000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infectia). Aceasta se produce mai ales dupa consumul de alimente sau apa contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate in transmiterea acestei infectii sunt laptele si produsele lactate nepasteurizate, carnea de vaca, mai ales cea tocata insuficient preparata termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spalata. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucatarie, mai ales daca nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente si nu sunt curatate intre utilizari.

Uneori, contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin in contact cu animalele si care nu respecta reguli elementare de igiena personala - spalatul mainilor cu apa si sapun.

Infectia cu STEC se diagnosticheaza prin examenul microbiologic al materiilor fecale (coprocultura), care permite identificarea E.coli O157:H7 sau a toxinei Shiga.

Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie facuta cat mai curand (imediat), mai ales in cazul copiilor de 0-5 ani, daca diareea se insoteste de febra sau scaune cu sange. La adulti fara alta simptomatologie decat diareea, prezentarea la medic este obligatorie daca acesta persista timp de 3 zile.

Cea mai importanta masura terapeutica este cea de rehidratare si reechilibrare electrolitica, antibioticele nefiind recomandate pentru tratamentul acestei infectii. De asemenea, nu sunt recomandate anti-diareicele. Aceste medicamente pot creste riscul aparitiei SHU.

Specialistii recomanda spalarea pe maini cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecelor copilului si inaintea prepararii sau a consumului de alimente, spalarea pe maini cu apa si sapun dupa contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru ingrijirea lor.

'Preparati corespunzator termic carnea. Carnea de vita, mai ales cea tocata, trebuie gatita la o temperatura de minim 70 grade Celsius (temperatura trebuie atinsa in interiorul preparatului). Evitati laptele crud (nepasteurizat), produsele lactate nepasteurizate sau achizitionate din surse neautorizate. Evitati, de asemenea, sucul de mere nepasteurizat. Preveniti contaminarea incrucisata in timpul prepararii hranei prin utilizarea separata si curatarea ulterioara cu detergent si apa calda a ustensilelor (cutite, vase, tocatoare) care vin in contact cu produsele alimentare crude. Pentru orice simptomatologie de boala diareica, recomandam parintilor prezentarea copilului la medicul de familie sau in cea mai apropiata unitate sanitara', subliniaza reprezentantii ministerului.

De asemenea, parintii nu trebuie sa administreze copiilor medicamente fara recomandarea unui medic, iar administrarea unui tratament nerecomandat de medic poate ingreuna depistarea cauzelor aparitiei bolii