Plenul Curtii Constitutionale a admis marti, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca o instanta dispune punerea de indata in libertate a unui inculpat arestat preventiv atunci cand pronunta orice tip de masura educativa, informeaza Agerpres.

In opinia judecatorilor CCR, prevederea legala este constitutionala doar in conditiile in care masura educativa ar fi una neprivativa de libertate.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 399 alin. (3) lit. d) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care se refera numai la masurile educative neprivative de libertate. Curtea a retinut ca dispozitiile de lege criticate contravin principiului statului de drept - consacrat de prevederile art. 1 alin. (3) din Constitutie - in componentele sale referitoare la apararea ordinii publice si a sigurantei cetatenilor, intrucat obliga instanta ca, la momentul solutionarii actiunii penale in fond, sa dispuna punerea de indata in libertate a inculpatului arestat preventiv chiar si atunci cand pronunta o masura educativa privativa de libertate", se precizeaza intr-un comunicat al CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se va comunica Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Judecatoriei Chisineu Cris.