Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni ca, in acest an, atentia se va indrepta catre alegeri, insa acestea sunt momente care trec oricat de spectaculoase si intense ar fi, punctand ca pentru educatie 2016 ar trebui sa nu fie inca un an de experimente, potrivit Agerpes. "Stiu ca in anul 2016 cea mai mare atentie va fi indreptata catre alegeri. Este firesc, asa se intampla in dinamica democratiei. Dar momentele electorale vin si trec, oricat de intense ori chiar spectaculoase ar fi. In raport cu tema educatiei, pe care toata lumea o considera cruciala, sa facem asadar ca 2016 sa nu fie inca un an irosit sau inca un an de experimente si schimbari punctuale", a afirmat Iohannis, la lansarea "Dezbaterii nationale privind educatia si cercetarea", care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

El a amintit ca dezbaterea nationala este parte a unui proiect ambitios - "Romania educata".

"Trecem astazi, odata cu acest eveniment, la o etapa mai concreta, de constructie si actiune. Intentia dezbaterii nationale pentru educatie si cercetare este ca centenarul Marii Uniri sa ne gaseasca in prezenta unui acord larg al societatii si al actorilor institutionali cu privire la sistemul nostru de educatie, cu o viziune clara si cu un set de politici in aplicarea ei. Astfel, in 2018, la intrarea Romaniei in cel de-al doilea secol de existenta ca stat modern, putem sa lasam generatiilor tinere o fundatie solida, pe care sa continue constructia catre "Romania educata"", a spus Iohannis.

El a afirmat ca, in calitate de profesor, are un atasament personal fata de acest proiect, deoarece cunoaste din interior sistemul, "cu bune si mai putin bune", dar si "potentialul urias pe care il avem".

"Ca presedinte, dincolo de aceasta experienta personala, am asumat educatia ca prioritate nationala din convingerea profunda ca viitorul Romaniei este strans legat de educatie. Am considerat ca este datoria mea si, in acelasi timp, asteptarea cetatenilor Romaniei. In lumina atributiilor constitutionale, imi propun sa aduc la aceeasi masa a dialogului pe toti cei interesati de educatia si cercetarea din Romania si sa ofer un cadru de dezbatere autentica, scoasa de sub presiunea conjuncturilor sau de sub presiunea calculelor politice", a declarat seful statului.

Iohannis a subliniat ca ceea ce a lipsit reformei in educatie a fost "dialogul sustinut si constructiv, contextul de colaborare, integrarea intr-o imagine unitara".

"Cred ca in anul 2016 putem sa punem in mod real educatia si cercetarea pe agenda publica", a transmis presedintele.

Seful statului a sustinut ca reforma educatiei trebuie scoasa din zona sloganelor, aratand ca pentru acest fapt este nevoie de mai multe conditii.

"Daca ne dorim o reforma durabila, nu doar experiment dupa experiment, de la an la an si de la ministru la ministru, atunci avem nevoie de o dezbatere premergatoare asezata, de un acord larg si de un angajament pe termen lung. O a doua conditie este sa stim ce vrem de la o asemenea reforma. Cu alte cuvinte, sa stabilim niste obiective de principiu, clare. Altfel, riscam sa vorbim la nesfarsit despre cate ore trebuie mutate de la o materie la alta sau care manual este adecvat. Astfel de discutii tehnice, fara a avea un scop final bine definit, risca sa ramana fara un final constructiv", a aratat Iohannis.

El a indicat ca o alta conditie necesara este fundamentarea reformei pe valori si ancorarea acesteia in realitate.

"Societatea romaneasca s-a schimbat si evolueaza rapid. Generatiile de astazi au alte abilitati si cerinte, iar scoala trebuie sa tina pasul cu ele. Accesul la tehnologie si informatie face munca dascalilor mai usoara, dar si mai complicata in acelasi timp", a precizat Iohannis.

Potrivit acestuia, "Romania nu isi poate permite ca un procent important din populatia sa activa sa nu detina niciun document care sa permita insertia pe piata muncii si, prin urmare, un trai decent si un rol activ in societate".

"Aceasta stare de fapt reprezinta un adevarat risc la adresa securitatii nationale. Sa ai cateva sute de mii de tineri fara diploma de Bacalaureat si, as spune, cu sanse aproape zero pe piata muncii, este o mare problema sociala, pe care trebuie sa o constientizam in toata gravitatea ei", a subliniat seful statului.

El a aratat ca intentia este ca pe parcursul acestui an sa fie organizate o serie de dezbateri regionale, prima urmand ca aiba loc luna viitoare.

"Va propun ca la prima dintre ele, preconizata pentru luna viitoare, sa avem in vedere si aceste subiecte - cum facem sa nu mai avem o jumatate de generatie pe drumuri, care este profilul cu care dorim sa iasa un elev dupa fiecare nivel educational, cu ce set de valori si cunostinte care sa ii dea o sansa reala de succes, in functie de talentul si capacitatile sale, nu de mediul din care provine sau de alti factori subiectivi", a spus Iohannis.

El a punctat si ca institutiile responsabile trebuie sa rezolve problema autorizatiilor sanitare pentru scoli.

La randul sau, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a apreciat ca proiectul "Romania educata" lansat de Administratia Prezidentiala este o oportunitate care trebuie fructificata.

"Este platforma de care aveam nevoie pentru un dialog onest, argumentat", a spus Curaj.

El a aratat ca ministerul va colabora la acest acest proiect.

  • Citeste integral alocutiunea sustinuta de presedintele Klaus Iohannis in cadrul evenimentului de lansare a Dezbaterii Nationale privind Educatia si Cercetarea din Romania pentru perioada 2016-2017, postata pe site-ul Presedintiei