Riscul de rupere a Uniunii Europene este real, avand in vedere fragilitatea procesului de negociere, a declarat presedintele Consiliului Europan, Donald Tusk, luni, la Bucuresti, dupa o intrevedere cu presedintele Klaus Iohannis.

Donald Tusk si Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Este timpul sa incepem sa ascultam argumentele celorlalti mai mult decat le ascultam pe ale noastre. E natural ca in negocieri pozitiile sa devina mai ferme, pe masura ce ne apropiem de momentul deciziei, dar riscul de rupere este real deoarece acest proces este cu adevarat foarte fragil. Trebuie sa-l abordam cu atentie. Ceea ce s-a rupt nu poate fi reparat", a declarat Tusk la Palatul Cotroceni, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Iohannis, potrivit Mediafax.

Presedintele Consiliului European, care are o serie de discutii cu liderii europeni inaintea Consiliului din 18 - 19 februarie, a concluzionat ca "acesta este un moment critic" in istoria Uniunii Europene.

Tusk a dat asigurari ca propunerea sa, pe tema unei eventuale iesiri a Marii Britanii din UE, "este justa si echilibrata", iar chestiunea beneficiilor sociale continua sa fie printre cele mai importante aspecte in cadrul negocierilor.

"In Romania, ca si in alte tari UE, chestiunea beneficiilor sociale continua sa fie una dintre cele mai importante. Va asigur ca propunerea cu care am venit este justa si echilibrata. Mecanismul de salvgardare cu privire la accesul la prestatii sociale nu este destinat aplicarii cetatenilor UE care lucreaza in acest moment in Marea Britanie. Aceasta propunere protejeaza libertatea de miscare si ajuta Marea Britanie sa-si rezolve ingrijorarile pe care le are cu privire la accesul la beneficii sociale", a declarat Donald Tusk.

"Exista o serie de chestiuni politice ramase nerezolvate pe care va trebui sa ne punem de acord. Acestea includ chestiunile referitoare la schimbarea tratatului, un asa-numit mecanism de tip frana de urgenta pentru tarile care nu sunt in zona euro, mecanismul de salvgardare, accesul la beneficii sociale si notiunea unei Uniuni mai integrate", a mai spus Tusk.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a reiterat pozitia Romaniei pe tema Brexit. "Noi consideram ca este foarte important ca Marea Britanie sa ramana in interiorul Uniunii Europene. UE are nevoie de Marea Britanie si Marea Britanie are nevoie de UE. Aceasta este pozitia noastra pe care am exprimat-o cu toate ocaziile", a declarat presedintele.

De asemenea, Iohannis a spus ca propunerile lui Donald Tusk sunt convergente cu pozitia Romaniei si a subliniat importanta liberei circulatii in interiorul UE.

Negocierile in vederea finalizarii unui acord intre UE si Londra vizand sa determine Marea Britanie sa ramana in Europa intra in linie dreapta cu un turneu-fulger al presedintelui Consiliului European Donald Tusk in mai multe capitale, inclusiv la Bucuresti, inaintea unui summit la Bruxelles.

M-am întâlnit în această seară cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru a discuta două probleme esenț...

Posted by Klaus Iohannis on Monday, 15 February 2016