Medicii de familie vor acorda luni consultatii numai copiilor si persoanelor care au adeverinte inlocuitoare de card, a anuntat Societatea Nationala de Medicina Familiei, citata de Agerpres.

DoctorFoto: ARPIM

Precizarea reprezentantilor SNMF vine dupa ce CNAS a anuntat duminica o defectiune in functionarea cardului de sanatate.

"Astazi, 15 februarie, medicii de familie vor acorda numai consultatii fara card, prevazute ca obligativitate in contract, copiilor si persoanelor care au adeverinte inlocuitoare de card. In ciuda recomandarilor facute de CNAS, asiguratii care au card de sanatate nu pot primi servicii medicale daca sistemul CEAS nu functioneaza. De asemenea, anuntam populatia ca medicii de familie vor asigura urgentele la cabinete, dar fara a elibera documente in relatia contractuala cu un partener care nu este capabil sa asigure minimum necesar populatiei platitoare", informeaza Societatea Nationala de Medicina Familiei intr-un comunicat.

Medicii de familie avertizeaza pacientii ca nu se vor putea acorda servicii medicale in timp util si este foarte probabil ca eliberarea actelor medicale, a retetelor sa fie intarziata sau blocata.

"Solicitam public CNAS sa inceteze sa mai impute medicilor contravaloarea serviciilor oferite pacientilor. Marti, 16 februarie, vor avea loc consultari la CNAS privind proiectul de norme la Contractul - cadru, fara ca sa fi avut loc consultari si la proiectul de hotarare de guvern, asa cum prevedea legea. Daca din ce in ce mai des CNAS este dispusa sa depaseasca barierele impuse de legea in vigoare, noi anuntam pe aceasta cale ca nu o vom face", precizeaza sursa citata.

Medicii de familie atentioneaza CNAS ca "argumentul amprentei de timp in locul semnaturii cu card va fi preluat la cabinetele medicilor de familie, care vor oferi pacientilor doar amprente de consultatii, amprente de retete si amprente de bilete de trimitere, pana cand Casa isi va asuma acest esec national si va oferi o solutie alternativa care sa nu mai puna pacientii si medicii in dificultate".