Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat duminica, referitor la cazul imbolnavirii bebelusilor din judetul Arges internati la Spitalul Marie Curie, ca "Nu putem incrimina niciun produs pana nu avem rezultatele. Este discutabil ca unul singur sa fi consumat suc de portocale si toti sa se imbolnaveasca. Eu am vrut doar sa atrag atentia ca trebuie sa controlam produsele, dar nu am spus ca tot ceea ce vine din afara este otrava. In aceasta situatie pot fi cauze multiple, nu doar sucul de portocale si trebuie sa rezolvam cu calm. Sunt de acord ca autoritatile trebuie sa ia masuri urgente, dar nu trebuie sa spunem ca tot ce avem in magazine este otravit, atata timp cat nu stim care este cauza", potrivit Agerpres.

Achim IrimescuFoto: Agerpres

"Am dat dispozitie sa se controleze aceste produse (portocale - n.red.). (...) ANSVSA isi face datoria si asteptam rezultatele analizelor", a precizat Achim Irimescu.

Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Andrei Butaru, rezultatele probelor recoltate din portocalele provenite dintr-un lant de magazine din judetul Arges cu care se presupune ca au fost contaminati copiii internati la Spitalul "Marie Curie" si la alte doua spitale din Pitesti vor fi finalizate pana luni seara sau cel mai tarziu marti dimineata.

"Colegii nostri din Arges la ora aceasta recolteaza probe de portocale, vor fi ambalate, sigilate si trimise in cel mai scurt timp (...) la Laboratorul National de Referinta de la Bucuresti. Noi am stabilit sa avem astazi echipe de lucru la laboratorul de la Bucuresti maxim luni dupa amiaza sau cel mai tarziu marti dimineata vom avea rezultatele analizelor", a spus sambata presedintele ANSVSA intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

El a adaugat ca ANSVSA s-a autosesizat in urma incriminarii acestor fructe: "Noi ne-am autosesizat in urma incriminarii acestor fructe si am stabilit sa recoltam deocamdata aceste fructe, daca vor aparea pe parcursul anchetei putem sa analizam si alte alimente incriminate. Deocamdata au fost incriminate doar portocale", a explicat Butaru.

Presedintele ANSVSA a adaugat ca ancheta este coordonata de Ministerul Sanatatii si de Directia de Sanatate Publica Arges.

Incepand cu data de 10 februarie au aparut informatii in mass-media conform carora mai multi copii, cu varste de pana la doi ani, au fost internati la Spitalul de Pediatrie din Pitesti cu sindrom diareic acut si nevoie urgenta de dializa din cauza unei infectii provocate de bacteria E-coli.

La mijlocul lunii ianuarie, ministrul Agriculturii declara ca a dispus Autoritatii Veterinare sa demareze controale la frontiere in cazul fructelor si legumelor care intra in Romania, nu doar pe partea de reziduuri, ci si pe cea de produse chimice, pentru ca "trebuie sa facem tot ceea ce este posibil pentru a proteja consumatorul si producatorul roman".

"Stim cu totii ca sunt mari probleme cu ceea ce patrunde in tara pe fructe si legume, la preturi mici, si care nu raspund cerintelor. Am avut discutii cu producatorii si cu Autoritatea Veterinara si este cert ca trebuie sa facem tot ceea ce este posibil pentru a proteja consumatorul si producatorul roman. In acest sens, am dispus la ANSVSA, pentru ca am in coordonare ANSVSA, sa declanseze controalele la frontiera (...)", declara ministrul Agriculturii pe 20 ianuarie.