96 de oamenii au solicitat protectia statului roman de la inceputul acestui an, principalele state de provenienta fiind Pakistan, Siria si Irak, anunta Inspectoratul General pentru Imigrari, potrivit Mediafax.

Politistii Inspectoratului General pentru Imigrari au inregistrat, de la inceputul anului si pana in prezent, un numar de 96 de cereri de azil. Principalele state de provenienta sunt Pakistan, Siria si Irak, iar solicitantii sunt majoritatea barbati, cu varste intre 18 si 34 de ani, se arata intr-un comunicat de presa.

Cererile de acordare a unei forme de protectie sunt analizate si procesate de catre ofiteri special desemnati din cadrul Centrelor Regionale de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil. In Romania exista sase astfel de unitati, in Bucuresti, Timisoara, Giurgiu, Radauti, Galati si Maramures.

"Politistii examineaza fiecare cerere, luand in considerare documentele din dosar, datele declarate de solicitant in cadrul interviului coroborate cu informatiile din tara de origine, in vederea acordarii unei forme de protectie sau respingere a cererii", mai arata reprezentantii Inspectoratului General pentru Imigrari.

Potrivit legislatiei nationale in materie de azil, in Romania se recunoaste statutul de refugiat, la cerere, cetateanului strain care, in urma unei temeri bine intemeiate de a fi persecutat pe motive de rasa, religie, nationalitate, opinii politice sau apartenenta la un anumit grup social, se afla in afara tarii de origine si care nu poate sau, din cauza acestei temeri, nu doreste sa solicite protectia respectivei tari.

In prezent, in Romania sunt inregistrati 2.600 de beneficiari ai unei forme de protectie internationala.