Ministerul Afacerilor Externe a luat nota de publicarea de catre Departamentul de Stat al SUA a raportului referitor la rata de refuz a solicitarilor de viza de scurta sedere in SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 - 31 septembrie 2015 si anunta ca va continua alaturi de alte institutii romanesti demersurile pentru accederea Romaniei in programul Visa Waiver.

"Autoritatile romane acorda o importanta deosebita obiectivului includerii Romaniei, in calitatea sa de partener strategic in programul Visa Waiver (VWP). Subiectul eliminarii obligativitatii vizelor de scurta sedere pentru cetatenii romani care calatoresc in Statele Unite este o tema care se regaseste constant atat pe agenda dialogului politic cu partenerii americani la nivelul Administratiei si Congresului SUA, cat si la nivelul reuniunilor Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, circumscris Task Force-ului Romania-SUA. MAE actioneaza consecvent pentru atingerea acestui obiectiv", se arata intr-un comunicat remis, vineri, Agerpres.

MAE subliniaza ca, la nivel guvernamental, Romania indeplineste criteriile tehnice si de securitate conexate accesului in programul Visa Waiver, aratand ca acest fapt a fost punctat si de partenerii americani. Ministerul reaminteste ca ultimul dintre acordurile aferente - Acordul dintre Romania si SUA privind intensificarea cooperarii in prevenirea si combaterea infractiunilor grave (PCSC) - a fost semnat in luna octombrie a anului trecut, la Washington, parcurgand, in prezent, calea necesara in vederea ratificarii de catre Parlamentul Romaniei.

De asemenea, se precizeaza ca principalul obstacol pe linia accederii cat mai rapide a Romaniei in acest program a ramas, in prezent, rata de refuz a cererilor de viza depuse de cetatenii romani, care depaseste pragul maxim de 3% stabilit de legislatia americana actuala.

"Stabilirea pragului ratei de refuz depinde in exclusivitate de autoritatile americane. In general, rata de refuz este determinata atat de calitatea si corectitudinea aplicatiilor pentru obtinerea vizei de scurta sedere in SUA, cat si de evaluarea autoritatilor americane in ceea ce priveste modul prin care fiecare cetatean roman demonstreaza existenta unor legaturi durabile, care ofera garantii privind revenirea in tara dupa expirarea dreptului de sedere in SUA conferit prin viza", se arata in comunicat.

MAE mentioneaza ca incepand de anul trecut desfasoara o campanie de constientizare a cetatenilor romani care calatoresc in SUA cu privire la respectarea legislatiei locale referitoare la reglementarea sederii si desfasurarea de activitati lucrative.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza disponibilitatea de a contribui, in parteneriat cu Ambasada SUA la Bucuresti, in vederea unei mai bune informari a cetatenilor romani cu privire la procedura pentru obtinerea unei vize de calatorie de scurta durata in SUA si la cerintele pentru a fi eligibili, cu efecte in planul scaderii ratei de refuz.

In plus, ministerul arata ca va continua, impreuna cu alte institutii romanesti cu atributii in dialogul si cooperarea cu partenerii americani, demersurile politico-diplomatice pe langa reprezentantii Administratiei si ai Congresului SUA, in vederea accederii, cat mai curand posibil, a Romaniei in programul Visa Waiver.

Departamentul de Stat al SUA a publicat vineri raportul referitor la rata de refuz a solicitarilor de viza de scurta sedere in SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 - 31 septembrie 2015