11 bebelusi din Arges sunt in continuare internati in Bucuresti, iar 4 dintre ei fac dializa din cauza insuficientei renale - o complicatie extrem de grava, posibil aparuta in urma infectarii cu bacteria E-coli, anunta Mediafax. Potrivit medicilor din Capitala, un al cincilea bebelus ar urma sa treaca astazi pe dializa, informeaza Stirile Pro Tv.

Copil la medicFoto: Agerpres

Ora 12:05:Politia a deschis o ancheta si a ridicat, vineri, documente de la spitalul Marie Curie, care ii vizeaza pe cei 11 copii transferati din Arges, dar si foaia de observatie a bebelusului decedat, anunta Mediafax.

Ora 11:47: Starea de sanatate a majoritatii copiilor veniti din Arges si internati la Spitalul 'Marie Curie' este usor ameliorata fata de ziua anterioara, insa in cazul unui copil starea s-a agravat si a necesitat dializa peritoneala, a declarat, vineri, pentru Agerpres, medicul nefrolog Ioana Mihalache.

Tot vineri vor fi gata si primele rezultate de laborator. In ultimele 24 de ore, parintii si-au adus speriati copiii la spital. Asa au fost descoperite alte 13 cazuri pentru care medicii din Arges au decis internarea de urgenta si investigarea amanuntita.

Potrivit Evenimentul Zilei, copilul din Bucuresti si cel de la Craiova nu sunt luati in calcul. Se vorbeste despre 11 bebelusi internati la Spitalul "Marie Curie" si de 3 de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals". Dintre cei de la "Marie Curie", au fost 7 care au fost trecuti pe dializa din cauza insuficientei renale provocate de septicemie.

"Sa stiti ca 20 de zile de dializa continua inseamna o afectare renala in perspectiva. Pot ajunge la boala cronica de rinichi si la o dializa cronica", a explicat Mihaela Balgradean, seful Sectiei de Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie", pentru ProTV.

Parintii copiilor nou-nascuti sunt panicati, iar medicii care ii trateaza n-au pentru ei un raspuns linistitor. "Simptomele sunt aceleasi pe care le stiti, diareice. La primul scaun suspect cu un mucus rozaliu m-am prezentat la Spitalul de Pediatrie Pitesti. Mi-au spus ca este o enterocolita banala. Au pus-o pe antibiotice. Asteptam efectele", a spus Lavinia Marinescu, mama unui copil internat la "Marie Curie".

"Am hranit-o cu lapte adecvat, pe care l-am preparat doar cu apa fiarta si racita. Nu i-am dat decat legume si fructe spalate inainte de a le decoji, fierte si pasate. Carnea si ouale spalate bine si dupa aceea fierte", a mai spus femeia.

Medicii au confirmat ca bebelusii care sunt acum in spitale au fost bine ingrijiti si ca nu provin din familii cu probleme de igiena.

"Nu exista o legatura intre aceste cazuri"

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, considera ca nu exista o legatura intre cazurile copiilor din Arges care au ajuns la spital cu afectiuni grave, ci s-a facut doar o asociere nefericita pe cazul de boala diareica acuta.

"Asteptam rezultatele pe care colegii nostri le vor avea peste cateva zile, dupa ce vor face investigatii microbiologice. Parerea mea este ca nu exista o legatura intre aceste cazuri. Sunt cazuri care provin din zone diferite, chiar daca din acelasi judet, copiii nu au consumat acelasi tip de alimente, cu aceeasi provenienta, nici macar apa cu care au fost preparate alimentele nu a avut aceeasi origine. Cred ca este pur si simplu o asociere de cazuri, care nu sunt rare in aceasta perioada", a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.

"Este vorba de boala diareica acuta care apare la copii, etiologiile au fost diverse, ati vazut, infectie cu rotavirus, a fost un singur caz pana la urma de infectie cu E.coli si, in niciun caz, nu a fost E.coli care produce sindromul enterohemoragic. Practic, imbolnavirea la acel copil - nu exista documentata niciun fel de sursa ca ar fi putut sa produca si alte imbolnaviri, in afara copilului afectat. Parerea mea este ca este doar o asociere nefericita pe cazul de boala diareica acuta si probabil ca trebuie mai multa atentie in momentul in care acesti copii sunt internati si tratati pentru ca e bine sa existe o separare a cazurilor cu infectie respiratorie si cu infectii digestive, pentru ca tratamentul si evolutia lor sa poata fi urmarite separat￯, a mai spus presedintele Societatii Romane de Microbiologie.