Se inmultesc semnele de intrebare legate de medicii francezi care isi fac studiile in Romania. BFM TV scrie ca opt rezidenti la medicina generala distribuiti in spitale din Ile-de-France au fost exclusi pe motiv de incompetenta. Sapte din cei opt tineri nu isi facusera studiile in Franta, ci in Romania. Trei sunt francezi, trei sunt romani. Dupa sase ani de studii in strainatate, unii dintre ei aveau nivelul de competenta al unui student de anul trei. Erau incapabili sa diagnosticheze un pacient, sa fie autonomi iar unii nu erau capabili sa vorbeasca limba franceza, noteaza publicatia franceza.

"In general, sunt cei care nu au reusit in Franta" cei ce pleaca sa studieze in strainatate, explica profesorul Philippe Jaury, pentru BFM TV. Singura formalitate pentru a ajunge la rezidentiat in Franta este sustinerea unui examen. Problema: chiar si cu nota zeri din 20, un candidat poate deveni rezident. Chiar si ultimul clasat va avea un loc intr-un spital.

Potrivit cifrelor Le Monde, in 2014, 250 de candidati din Uniunea Europeana care au urmat cursuri in afara Frantei au trecut examenul de rezidentiat (dupa 6 ani de studii). In 2015, erau 250, dintre care 50% cu studiile facute in Romania. "Trebuie insa sa linistim pacientii. 99% dintre rezidenti sunt excelenti si isi fac foarte bine treaba. Nu trebuie sa ii stigmatizam", subliniaza Philippe Jaury.

Presedintele Federatiei europene a Academiilor de medicina, profesorul Bernard Charpentier, citat de Liberation, deplange "absenta armonizarii studiilor si a diplomelor la nivel european" care poate conduce la "puternice disparitati de la o tara la alta".

"Anumite tari precum Romania nu prevad niciun concurs" la admiterea in facultate, spune pr Charpentier.

Presedintele Consiliului national al Ordinului medicilor (Cnom), Patrick Bouet, afirma ca nu doar candidatii care studiaza in strainatate se claseaza ultimii la examene, dar recunoaste "importante mecanisme de ocolire a filierelor franceze de excelenta".

"Va fi din ce in ce mai multa migratie a studentilor in centrul Uniunii Europene si acest lucru ar putea pune o problema daca o majoritate dintre ei va lucra intr-un sistem cu care nu au avut un contact precoce", spune doctorul.

In centrul criticilor se afla Universitatea de medicina din Cluj, in conditiile in care mai multi medici francezi acuza faptul ca ofera o noua sansa tinerilor francezi care nu au reusit la concursul de la finalul primului an. In schimbul unei taxe de 5.000 de euro pe an, facultatea publica, care selectioneaza studentii pe baza de dosar, propune cursuri in franceza studentilor.

Sunt acesti studenti bine instruiti? "In 2015, cel mai bun s-a clasat pe locul 168 din 9.000 de candidati", se apara presedintele asociatiei studentilor francofoni din Cluj, Solene Noret.

Pentru a asigura un anumit nivel, Consiliul Ordinului a propus in ianuarie stabilirea unei note eliminatorii. Nu se pune problema, a raspuns asociatia nationala a studentilor la medicina din Franta (Anemf), pentru care acest lucru ar echivala cu un "esafod, in conditiile in care exista deja un concurs de intrare foarte exigent".

Sindicatele studentilor arata ca ECN, examenul de la al doilea ciclu, cu intrebari multiple care se bazeaza pe invatatul "pe de rost", nu permite aprecierea competentelor clinice sau a nivelului de limbaj.

"Ar fi mai pertinent ca nivelul candidatilor, fie ca isi fac studiile in Franta sau in alta tara europeana, sa fie evaluat printr-un examen distinctiv", spun Inter Syndicat national des internes (Isni) si Anemf.

"De ce nu?", reactioneaza Solene Noret, care subliniaza ipocrizia sistemului francez, multumit sa angajeze din alte zone pentru a limita lipsa acuta de personal cu care se confrunta sistemul francez.