Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Victor Strambu a declarat joi ca nu este vorba despre un focar epidemic in cazul copiilor din judetul Arges diagnosticati cu sindrom hemolitic-uremic, internati la Spitalul "Marie Curie" si la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals".

"Nu este vorba ca acesti copii s-ar fi infectat in spital, ei stand foarte putin timp in spitalele din judetul Arges. S-au recoltat probe din spital. Avand in vedere ancheta preliminara privind alimentatia copiilor nu putem sa tragem niste concluzii, fiindca nu au fost identificate alimente comune. La Pitesti au fost internati doar patru dintre acesti copii, cu o durata medie de doua-trei zile. Nu au luat unii de la altii, au venit cu simptomatologia de acasa. Asta este ceea ce rezulta din foile de observatie. Avem si o patologie diversa, la unii colonizarea bacteriana, la altii virala. Nu se poate vorbi de un focar epidemic. Avem mai multe localitati, diverse moduri de preparare a alimentelor, diversi agenti cauzatori de boala, simptomatologie diversa", a spus secretarul de stat, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

El a precizat ca s-a dispus trimiterea de echipe de epidemiologi si infectionisti la domiciliul copiilor pentru a vedea conditiile igienico-sanitare.

Potrivit acestuia, la Spitalul "Marie Curie" au fost adusi 12 copii din localitati de pe raza judetului Arges, dintre care unul a murit, iar la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" sunt internati alti trei copii, tot din Arges, toti cu stare ameliorata.

"La Spitalul "Marie Curie" au beneficiat de dializa peritoneala opt copii. La ora actuala sunt sapte copii sub dializa peritoneala, toti fiind ameliorati", a spus secretarul de stat.

In total, 15 copii au fost transferati in Capitala din Arges. "Au fost transferati in modul urmator: 12 la Spitalul "Marie Curie", dintre care unul decedat, 3 copii la Institutul "Matei Bals". Trei dintre copiii de la Spitalul "Marie Curie" au fost confirmati cu rotavirus, doi dintre cei de la "Bals" au fost si ei confirmati cu rotavirus, la celalalt se asteapta inca testele", a explicat Victor Strambu.

Potrivit acestuia, de miercuri, de la ora 15.45, nu a mai fost transferat niciun alt copil din judetul Arges care sa prezinte aceeasi simptomatologie la spitale din Bucuresti.

Strambu a aratat ca a fost confirmata prezenta bacteriei E. coli la un singur copil - cel decedat la Spitalul "Marie Curie".

"O echipa de medici epidemiologi, infectionisti si de sanatate publica de la Ministerul Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica si Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" s-a deplasat joi la Pitesti pentru a verifica modul in care se desfasoara ancheta epidemiologica si inspectia la Spitalul de Pediatrie privind acordarea asistentei medicale si conditiile de spitalizare. S-a deplasat la DSP Arges, la Spitalul de Pediatrie Pitesti. De asemenea, comisia a dispus recoltarea de probe suplimentare de lapte praf si alte alimente si obtinerea de date suplimentare pentru ancheta epidemiologica. Rezultatul probelor de laborator il vom avea in 3 - 7 zile", a sustinut secretarul de stat.

El a precizat ca inspectia sanitara a DSP Arges a constatat miercuri ca au existat situatii in care in acelasi salon din Spitalul de Pediatrie din Pitesti au fost internati copii cu afectiuni diferite respiratorii si digestive, fapt pentru care s-au dispus masuri de sanctionare pecuniare pentru cadrele sanitare vinovate.